Τρία νέα Νοσοκομεία με πρωτοβουλία του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος!

Μια εντυπωσιακή χορηγία του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος» ανακοινώθηκε σε ειδική εκδήλωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) το βράδυ της Πέμπτης 6 Φεβρουαρίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, υπουργών και βουλευτών, ακαδημαϊκών, επιστημόνων και απλών πολιτών. Στην ίδια εκδήλωση ανακοινώθηκε και η νέα δωρεά στον Ευαγγελισμό του ιδρύματος σε συνεργασία με την Αλίκη Περωτή και τον Θανάση Μαρτίνο που αφορά σε 2 εκατ. ευρώ για την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και 1,5 ευρώ για το τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Έναυσμα για την υλοποίηση των δωρεών του Ιδρύματος στον τομέα της Υγείας αποτέλεσε το κοινό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος που υπεγράφη στις 21 Μαρτίου 2018 από τον τότε Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο του ΙΣΝ κ. Ανδρέα Δρακόπουλο, συνολικού ύψους άνω των 400 Εκατομμυρίων ευρώ.

Εκτελώντας με συνέπεια τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Ίδρυμα με το Μνημόνιο αυτό, σε νέα του σύσκεψη που πραγματοποίηθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού του ΙΣΝ παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, υπουργών και βουλευτών, ακαδημαϊκών, επιστημόνων και απλών πολιτών με οικοδεσπότη τον πρόεδρο του ΙΣΝ Ανδρέα Δρακόπουλο, έγινε συζήτηση για την νέα πρωτοβουλία του Ιδρύματος στην Υγεία. Η νέα αυτή πρωτοβουλία έρχεται σε συνέχεια μίας σειράς σημαντικών δωρεών, που είχε ήδη πραγματοποιήσει το ΙΣΝ στον τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, και περιλαμβάνει τα εξής:

  • To  σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2024, θα έχει 181 κλίνες, μονόκλινα και δίκλινα-. Το Νοσοκομείο θα αναπτυχθεί σε έκταση 25.000 τ.μ., και όπως είπε θα είναι "πράσινο κτίριο" άρτια εξοπλισμένο με ψηφιοποιημένο περιβάλλον εργασίας.
  • Το σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης που θα ολοκληρωθεί το 2025
  • Το σχεδιασμό, την κατασκευή και τον εξοπλισμό του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που θα είναι έτοιμο στις αρχές 2024

Πέραν της ανέγερσης των Νοσοκομείων, ο Πρόεδρος του ΙΣΝ κ. Δρακόπουλος ανακοίνωσε επίσης:

  • Την  ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός
  • Την προμήθεια νέου εξοπλισμού με σκοπό την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.
  • Τη δωρεά δύο ελικόπτερων και 2 αεροπλάνων που θα προστεθούν στην άλλη μεγάλη δωρεά των 143 ασθενοφόρων προς το ΕΚΑΒ
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικού ιατρικού εξοπλισμού (PET - Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) σε επιλεγμένα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας
  • Τη χρηματοδότηση της διαμόρφωσης και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την αντιμετώπιση του τραύματος και την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Toν σχεδιασμό των έργων υποδομών που θα υλοποιηθούν έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Renzo Piano ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά στα αρχιτεκτονικά σχέδια των τριών Νοσοκομείων (2 γενικά και ένα Παιδιατρικό) , τονίζοντας ότι φιλοδοξία των συνεργατών του είναι η ίδρυση των καλύτερων Νοσοκομείων της Ευρώπης που θα συνδυάζουν την ιατρική, την περιβαλλοντική και ανθρώπινη αριστεία και το φως, στο οποίο δίνει μεγάλη σημασία, καθώς όπως είπε, βασικό υλικό της αρχιτεκτονικής είναι το κάλλος του φωτός.

Τα Νοσοκομεία θα έχουν φως, εργαζόμενοι και ασθενείς θα έχουν θέα το περιβάλλον, «δεν θα είναι τυφλά δωμάτια» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου Κομοτηνής θα φυτευτούν 1000 δέντρα.

Κατά το χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι οι πρωτοβουλίες του ΙΣΝ για την υγεία αποτελούν βασικό πυλώνα ευαισθησίας για τον άνθρωπο και αυτό είναι ένδειξη πολιτισμού.

Ο δε υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αναμόρφωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στον Ευαγγελισμό, που θα γίνει με δωρεά του ΙΣΝ, της οικογένειας Μαρτίνου και της Αλίκης Περρωτή, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό η "ναυαρχίδα" του ΕΣΥ να έχει σύγχρονα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών.