Viatris: Στόχος η εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών με μη μεταδοτικά νοσήματα σε σύγχρονες θεραπείες

Η τελευταία εκατονταετία χαρακτηρίστηκε από μία παγκόσμια επιδημιολογική μετάβαση, όπου οι μη μεταδοτικές ασθένειες (NCD) ξεπέρασαν τις κυρίαρχες μεταδοτικές ασθένειες ως κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας. Στην κατηγορία αυτή, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, οι χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το άσθμα, ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης καθώς και οι ψυχικές και νευρολογικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η άνοια, η νόσος του Parkinson κ.ά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) οι μη μεταδοτικές ασθένειες είναι υπεύθυνες για το 71% των θανάτων παγκοσμίως (41 εκατομμύρια), με το 44% αυτών να οφείλεται στις καρδιαγγειακές παθήσεις, το 23% στον καρκίνο ενώ το 10% στις χρόνιες αναπνευστικές ασθένειες. Την ίδια στιγμή, οι ασθένειες αυτές έχουν και σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας του συνδυασμένου φορτίου των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και της απώλειας παραγωγικότητας, που προκύπτουν από θανάτους σε ηλικία εργασίας, σε νοσηλείες και σε αναπηρία, που σχετίζεται με την ασθένεια.

Η πανδημία της νόσου COVID-19, μάλιστα, προκάλεσε ακόμα περισσότερα εμπόδια στη διαχείριση των ασθενειών αυτών, καθώς, πάλι σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, το 59% των χωρών ανέφερε ότι επηρεάστηκε η πρόσβαση των ασθενών με μη μεταδιδόμενα νοσήματα σε βασικές υπηρεσίες φροντίδας εξωτερικών ασθενών.

Σε αυτό το περιβάλλον, αποκτά κρίσιμο ρόλο η εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε σύγχρονα φάρμακα και θεραπείες, με τρόπο που προάγει την υγεία του πληθυσμού και παράλληλα τη βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων. 

Η Viatris, μια νέα παγκόσμια εταιρεία φροντίδας υγείας, που ιδρύθηκε το 2020 από την συνένωση της Mylan και της Upjohn του ομίλου Pfizer, φιλοδοξεί να δώσει στο επίπεδο αυτό καινοτόμες λύσεις, που αλλάζουν τα δεδομένα στο χώρο της υγείας.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Viatris έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ενέργειες, όπως η συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, τους επαγγελματίες Υγείας αλλά και συλλόγους ασθενών, για τη διερεύνηση και ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19. Επιπλέον, η Viatris υποστήριξε την NCD Alliance στην ανάπτυξη διάρκειας εκπαιδευτικών βίντεο με τίτλο “Turning the Tide”, που επικεντρώνεται στη συσχέτιση του COVID-19 και των μη μεταδοτικών ασθενειών.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθούμε και στη συνεργασία της εταιρείας με την Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενεργό και Υγιή Γήρανση για τη δημιουργία του project chAnGE, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της υγιούς γήρανσης. Το έργο, πιο συγκεκριμένα, προβλέπει συνεργασία με βασικούς ενδιαφερόμενους από τον χώρο της υγειονομικής περίθαλψης, ακαδημαϊκούς και οργανισμούς ασθενών για τον εντοπισμό βασικών πρωτοβουλιών, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην αύξηση της συμμόρφωσης της θεραπείας και στην προώθηση ολοκληρωμένων μοντέλων φροντίδας για τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών. Πέντε ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συμμετέχουν στο project chAnGE, στις οποίες διεξάγεται πολυκεντρική επιστημονική έρευνα, που έχει ως στόχο τη διερεύνηση  της φαρμακευτικής συμμόρφωσης των ασθενών με μη μεταδιδόμενα νοσήματα και την επίδραση στην ποιότητα ζωής τους.

«Η συμβολή στην αντιμετώπιση των μη μεταδοτικών ασθενειών είναι θεμελιώδης στην προσπάθεια της Viatris να επαναπροσδιορίσει την φροντίδα υγείας όχι όπως είναι, αλλά όπως θα έπρεπε να είναι», δηλώνει ο κ.  Γιώργος Παναγάκης, Γενικός Διευθυντής Viatris Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας. «Στην Viatris δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε μέσω συνεργασιών, εκπαιδευτικών προσπαθειών και μέσω του ισχυρού και διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου προϊόντων μας, που καλύπτει πολλούς θεραπευτικούς τομείς, όπως η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο καρκίνος, η κατάθλιψη και το άγχος».

 

 

 

 

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle

 

 

 

 

 

 

 

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/