Υπό περιορισμό οι ανεμβολίαστοι για να ελεγχθεί η πανδημία

Η σταδιακή επιστροφή των εκδρομέων από τους θερινούς προορισμούς, η συνεχής αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αλλά και των διασωληνωμένων και ο ορατός κίνδυνος της έκρηξης ενός τέταρτου πανδημικού κύματος, οδήγησαν στην ανακοίνωση νέων μέτρων από τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια. Στόχος των μέτρων είναι αφενός ο περιορισμός της διασποράς του κορονοϊού αφετέρου η άσκηση έμμεσης πίεσης προς τους ανεμβολίαστους ώστε να εμβολιαστούν. Συγκεκριμένα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι τα εξής:

 

Yποχρεωτική χρήση μάσκας

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.

 

Κλειστοί χώροι εστίασης
  • Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης ), θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (με πιστοποιητικό νόσησης έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app. Συνεπώς, δε γίνεται δεκτό ούτε εργαστηριακός έλεγχος (rapid ή PCR τεστ) από ανεμβολίαστους.
  • Σε όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης, βάσει νόμου, έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιοι από τους εργαζόμενους του έχουν εμβολιαστεί.

 

Κλειστοί χώροι θεάτρων, κινηματογράφων κλπ.

Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (με πιστοποιητικό νόσησης έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

 

Κλειστά Γυμναστήρια

Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπορούν να μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (με πιστοποιητικό νόσησης έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

 

Γήπεδα

Τα γήπεδα (κλειστά και ανοιχτά) θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

 

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία

Από την 1η Σεπτεμβρίου αναστέλλεται η εργασία για τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης των τελευταίων 6 μηνών.

 

Επεκτείνεται η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και για ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίοι θα έχουν κυρώσεις αν δεν εμβολιαστούν.

 

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Από τις 13 Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό τεστ σε ιδιωτική δομή κάθε εβδομάδα με κόστος 10 ευρώ που θα καλύπτεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους. Το Δημόσιο παύει να επιβαρύνεται με τη δαπάνη των δωρεάν rapid test ή self test για την κατηγορία αυτή των εργαζομένων.

 

Τι ισχύει για τα διαγνωστικά test από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 31 Μαρτίου του 2022
  • Υποχρεωτικά καθίστανται πλέον τα δύο rapid test την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς.
  • Για τους μαθητές τα self test θα διατίθενται δωρεάν και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
  • Για τους φοιτητές απαιτούνται 2 εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου την εβδομάδα, που πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Το κόστος των 10 ευρώ ανά τεστ το επιβαρύνεται αποκλειστικά ο φοιτητής.
  • Οι ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα υποχρεούνται να προσκομίζουν στην εργασία τους δύο αρνητικά τεστ την εβδομάδα, τη δαπάνη των οποίων θα επιβαρύνονται οι ίδιοι.
  • Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους, ενώ δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ Covid πριν ταξιδέψουν.

 

 

 

 

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle

 

 

 

 

 

 

 

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/