Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid-19

Τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά του κορονοϊού έχουν ήδη παραληφθεί από τη χώρα μας και το νέο σχέδιο πανελλαδικής εμβολιαστικής κάλυψης μπαίνει σε εφαρμογή. H χώρα μας έχει παραλάβει τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Όμικρον 1 BA1 και η πλατφόρμα για να μπορούν οι πολίτες να κλείνουν ραντεβού με αναμνηστική δόση με τα εμβόλια αυτά άνοιξε ήδη το απόγευμα της Τρίτης 12 Σεπτεμβρίου.

Όπως διευκρίνησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα λειτουργεί για όλους τους δικαιούχους της αναμνηστικής δόσης. Οι πρώτοι εμβολιασμοί των αναμνηστικών δόσεων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

 

Βασικός εμβολιασμός και αναμνηστικές δόσεις

Στο εξής ο βασικός εμβολιασμός θα γίνεται με τα αρχικού τύπου εμβόλια και οι αναμνηστικές δόσεις με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Η διάκριση θα εμφανίζεται και στο σύστημα αφού πέρα από αναμνηστική, 1η και 2η δόση, θα υπάρχει η ένδειξη Pfizer για τα αρχικού τύπου και Pfizer BA1 για τα επικαιροποιημένα τύπου εμβόλια.

 

Δυνατότητα αναπρογραμματισμού ραντεβού

Όσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για αναμνηστική δόση με τα αρχικού τύπου εμβόλια, μπορούν, αν θέλουν, να αναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους με τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

 

Καθ' οδόν τα νέα εμβόλια για τις παραλλαγές ΒΑ4 και 5

Αναμένεται να δοθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τα εμβόλια BA4,5 δηλαδή τις καινούριες παραλλαγές, πολύ νωρίτερα απ’ ότι αναμενόταν και η πρώτη παράδοση των εμβολίων αναμένεται την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου. Η χώρα μας, αμέσως μόλις τα παραλάβει, θα τα θέσει στη διάθεση των πολιτών.