Δρεπανοκυτταρική Νόσος, μία από τις σημαντικότερες γενετικές ασθένειες στον κόσμο!

Η 19 Ιουνίου έχει οριστεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυτταρικής Νόσου» από τα Ηνωμένα Έθνη και είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τη Νόσο σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στις 22 Δεκεμβρίου 2008, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ψήφισμα το οποίο αναγνωρίζει την Δρεπανοκυτταρική Νόσο ως πρόβλημα δημόσιας υγείας και "μία από τις σημαντικότερες γενετικές ασθένειες στον κόσμο". Το ψήφισμα καλεί τα μέλη του ΟΗΕ σε δράσεις ευαισθητοποίησης γύρω από την Δρεπανοκυτταρική Νόσο, σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο, στις 19 Ιουνίου εκάστου έτους.

Με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Δρεπανοκυτταρικής Νόσου» ο Πανελλήνιος Συλλόγος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία & Δρεπανοκυτταρική Νόσο (ΠΑΣΠΑΜΑ) έχει ετοιμάσει ένα σχετικό video μικρής διάρκειας και το έχει αναρτήσει στο κανάλι του στο YouTube ώστε όλοι να μπορούμε να το παρακολουθήσουμε και να το κοινοποιήσουμε στους φίλους μας. Είναι αφιερωμένο στους ασθενείς με Δρεπανοκυτταρική Νόσο ανά την υφήλιο, στους γονείς τους, στους ιατρούς, στους φροντιστές και συγγενείς που μοιράζονται, βοηθούν και συμμετέχουν σε ενέργειες και δράσεις για την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την αντιμετώπιση του πόνου, την αποκατάσταση και την ένταξη καθώς και στην έρευνα που προάγει την υγεία και αποσκοπεί όχι μόνο στην επιμήκυνση του προσδόκιμου της ζωής αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητά της. Ας το παρακολουθήσουμε και ας το κοινοποιήσουμε παντού. Αξίζει τον κόπο!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗΣ ΝΟΣΟΥ 2020

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΡΕΠΑΝΟΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΝΟΣΟΣ

Η Δρεπανοκυτταρική Νόσος επηρεάζει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, είναι γενετική πάθηση και όχι μεταδιδόμενη. Τα στρογγυλά και ευέλικτα κύτταρα του αίματος γίνονται δύσκαμπτα και δρεπανοειδή με αποτέλεσμα να μη μπορούν να μεταφέρουν το οξυγόνο ούτε να κυκλοφορούν ελεύθερα στο σώμα προκαλώντας επεισόδια πόνου τα οποία ονομάζονται κρίσεις Δρεπανοκυτταρικής και αντιμετωπίζονται, ανάλογα με την ένταση, με αναλγησία και ενυδάτωση κατ’ οίκον ή με έκχυση ισχυρών αναλγητικών και χορήγηση οξυγόνου στο νοσοκομείο.

Η νόσος προκαλεί επιπλοκές όπως χρόνια αιμολυτική αναιμία, χρόνιο ή οξύ πόνο, οξύ θωρακικό σύνδρομο, καρδιακές, ηπατικές, νεφρικές βλάβες, νέκρωση οστών και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

Στην δια βίου και μη συμπτωματική αντιμετώπιση των κρίσεων συμβάλλουν, η φαρμακευτική αγωγή μέσω της χορήγησης υδροξυουρίας αλλά και νέων φαρμάκων ορισμένα εκ’ των οποίων, αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών και φαίνεται να δίνουν αποτελέσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αντιμετώπιση της Δρεπανοκυτταρικής Νόσου σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι αφαιμάξεις καθώς και οι μεταγγίσεις αίματος μέσω των οποίων αντικαθίστανται τα ερυθρά αιμοσφαίρια με μεταγγισθέντα ερυθρά, μέθοδος η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά αποτελεσματικά στην ανανέωση του αίματος, στην πρόληψη των αγγειοαποφρακτικών και επώδυνων κρίσεων, στην αποφυγή σοβαρών επιπλοκών και στη συντήρηση των οργάνων και οστών.

 

 

 

 

 

 

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/

 

 

 

 

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle