Επιστροφή στα θρανία: Με ή χωρίς περιορισμούς;

Το τέλος του Καλοκαιριού φέρνει τους μαθητές πίσω στα σχολεία και σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Έμενε να διευκρινιστεί με ποια μέτρα και πρωτόκολλα θα γίνει η επιστροφή στα θρανία, με δεδομένο ότι ο κορονοϊός είναι ακόμα εδώ και η διασπορά του στην κοινότητα παραμένει υψηλή.

Σήμερα συνεδρίασε επί του του θέματος η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η οποία και εισηγήθηκε τα εξής:

  • Παραμένει προαιρετική η χρήση προστατευτικής μάσκας.
  • Ισχύει η γενική οδηγία ότι, όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα, παραμένει σπίτι (όπως ισχύει με κάθε περίπτωση ίωσης ή λοίμωξης).
  • Συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση συμπτωμάτων.
  • Συστήνεται η τήρηση της υγιεινής των χεριών
  • Συστήνεται επίσης ο επαρκής αερισμός των χώρων, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες.

 

Τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση θετικού κρούσματος

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα. Μετά την πάροδο πέντε ημερών απομόνωσης και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, διακοπή απομόνωσης. Επιστροφή στο σχολείο με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε ημέρες από την λήξη της απομόνωσης.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής, τα μέτρα θα επανεξεταστούν σε περίπτωση αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων.

Τη σχετική εισήγηση έκανε αποδεκτή η Κυβέρνηση ενώ αναμένεται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφαση η οποία θα διευκρινίζει τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή των ανωτέρω.