Η ζωή 4.000 Θαλασσαιμικών κρίνεται από την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος

Η 8η Μαΐου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας). Αποτελεί για τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο μία ξεχωριστή μέρα εορτασμού και απολογισμού, μια υπενθύμιση στην επιστημονική κοινότητα να ενισχύσει τις προσπάθειες για την καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και μια αφορμή για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι θαλασσαιμικοί.

Στην Ελλάδα οι πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία υπολογίζονται περίπου σε 4.000 άτομα που έχουν ανάγκη από τακτικές μεταγγίσεις αίματος ώστε να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα η αιμοσφαιρίνη του οργανισμού τους. Γι’ αυτό και η προσφορά αίματος από τους Εθελοντές Αιμοδότες θεωρείται ανεκτίμητη. Για τους θαλασσαιμικούς η 8η  Μαΐου, η  Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας, αποτελεί ημέρα αναφοράς, αγάπης και τιμής σε όλους τους πάσχοντες από Θαλασσαιμία, τις δυνατότητες τους και την προσφορά τους στην κοινωνία, στους αγώνες για υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και στην προσπάθεια για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας με αφορμή αυτή την σημαντική ημέρα, υπογραμμίζει πως οι 4.000 περίπου πάσχοντες από Θαλασσαιμία, διεκδικούν από όλους τους αρμόδιους φορείς να δώσουν λύσεις στα πάγια αιτήματά τους για επάρκεια και ασφάλεια αίματος, για καλύτερη υγεία, για την στήριξη της επιστημονικής κοινότητας και των μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας στα δημόσια νοσοκομεία, για την άμεση αύξηση του επιδόματός τους και την άμεση πρόσβαση στην εργασία.

ADMAN