Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία τιμά την Παγκόσμια Ημέρα κατά της φυματίωσης στη Θεσσαλονίκη

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) σε συνεργασία με το ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου», την Πνευμονολογική Κλινική ΑΠΘ και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, διοργανώνουν εκδήλωση την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 (17.30-21.30) στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, αίθουσα Μ. Αναγνωστάκης. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Στέλιος Λουκίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, αναφερόμενος στην εκδήλωση σημείωσε ότι: «Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία με τη διοργάνωση της εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και την Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΑΠΘ έχει ως στόχο να αναδείξει τον διαχρονικό, κοινωνικό και ιστορικό ρόλο της νόσου μέσα από την σανατοριακή εποχή αλλά και να επισημάνει  τον καθοριστικό ρόλο της ειδικότητας του Πνευμονολόγου στη διαχείρισή της από τότε έως και σήμερα. Συγχρόνως θα τιμήσει το ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» για την προσφορά του στον τομέα των πνευμονικών παθήσεων».

Ο κ. Χαράλαμπος Μόσχος, Πνευμονολόγος - Φυματιολόγος, Επιμελητής Α’ Αντιφυματικού Τμήματος - Μονάδα Ανθεκτικής Φυματίωσης, ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», Συντονιστής της Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας «Φυματίωση και Λοιμώξεις από Μη Φυματικά Μυκοβακτηρίδια» επισημαίνει: «Στις 24 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, εορτάζουμε το πρώτο βήμα στην προσπάθεια κατανόησης της νόσου, την ανακάλυψη του Βακίλου της Φυματίωσης από τον Robert Koch το 1882. Παρά την ύπαρξη αποτελεσματικών θεραπειών και σύγχρονων διαγνωστικών τεστ, η Φυματίωση παραμένει μια σοβαρή νόσος και ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος της παγκόσμιας ημέρας ήταν και παραμένει πάντα ο ίδιος. Η εξάλειψη της νόσου παγκοσμίως, πέρα από προκαταλήψεις, στίγμα και τοπικισμούς. Όπως άλλωστε απέδειξε και η πρόσφατη πανδημία, κανείς δεν είναι ασφαλής μέχρι όλοι να είναι ασφαλείς…»

H κα. Κατερίνα Μανίκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Φυματιολογίας ΑΠΘ τονίζει για το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Φυματίωσης: «Η Φυματίωση εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αποτελεσματική και διαθέσιμη θεραπεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας προτρέπει για το 2024: «Ναι! Μπορούμε να τερματίσουμε τη φυματίωση». Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, η εκδήλωση που διοργανώνουμε στη Θεσσαλονίκη έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με τη νόσο αλλά και να ενισχύσει τη φωνή των ασθενών και των ομάδων υψηλού κινδύνου για έγκαιρη αναγνώριση της νόσου».