Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών στο ΑΤΤΙΚΟΝ

Εγκαινιάσθηκε, την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021, η Μονάδα Φροντίδας για την Aσφάλεια των Παιδιών- «ΕΛΙΖΑ» στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Πρόκειται για τη δεύτερη Νοσοκομειακή Μονάδα- η πρώτη λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» - με αντικείμενο την εξέταση ανηλίκων που έχουν υποστεί βία ή υπάρχει υποψία για παραμέληση/κακοποίηση και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση και φροντίδα των παιδιών από διεπιστημονική ομάδα ειδικών. Η Μονάδα ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Eliza - Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού. Ειδικότερα οι λειτουργίες της Μονάδας περιλαμβάνουν:

  • Εξέταση & παρακολούθηση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης / παραμέλησης
  • Συντονισμό της διεπιστημονικής φροντίδας, που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες επαγγελματιών που καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά κακοποίησης, όπως ιατρός, νοσηλευτής, κοινωνικός λειτουργός, επαγγελματίας ψυχικής υγείας, ιατροδικαστής, αστυνομικός κ.ά..
  • Διαμόρφωση ερευνητικών/εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της κακοποίησης
  • Συλλογή δεδομένων για τον σχεδιασμό και υλοποίηση επιστημονικά τεκμηριωμένων στρατηγικών πρόληψης και διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης / παραμέλησης παιδιών.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρίας «ΕΛΙΖΑ» Μαρίνα Καρέλλα, ο διοικητής του Νοσοκομείου «Αττικόν» Σπύρος Αποστολόπουλος, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Θάνος Δημόπουλος, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Υπεύθυνη της Μονάδας Βάνα Παπαευαγγέλου και η Υπεύθυνη της πρώτης Μονάδας στο ΠΓΝΠ «Π. & Α. Κυριακού» Αλεξάνδρα Σολδάτου.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε την ανάγκη ενεργοποίησης και κινητοποίησης όλων- όχι μόνο των Σωματείων, αλλά και της Πολιτείας, της κοινωνίας, του κάθε πολίτη- έτσι ώστε όλα τα περιστατικά κακοποίησης παιδιών να καταγγέλλονται εγκαίρως και να αντιμετωπίζονται άμεσα, κάτι που, δυστυχώς, πολλές φορές δεν συμβαίνει. Πρόσθεσε ότι το Νοσοκομείο πρέπει να είναι ο πρώτος σταθμός για ένα κακοποιημένο παιδί, καθώς μόνο εκεί αυτά τα περιστατικά μπορούν να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από εξειδικευμένους και κατάλληλα εκπαιδευμένους επιστήμονες και μετά να ακολουθεί η κινητοποίηση όλου του μηχανισμού με την εμπλοκή της Αστυνομίας, της Δικαιοσύνης κλπ.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε επίσης στο Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Παιδιών, το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο υλοποίησης και περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων, οι οποίες θα καλύψουν τα όποια κενά υπάρχουν σε αυτό τον τομέα σε επίπεδο Πολιτείας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle