ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Προβληματισμός για το «Εθνικό Σχέδιο κατά του Διαβήτη» μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας

Τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024, συναντήθηκαν εκπρόσωποι της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) με τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας κας Ειρήνης Αγαπηδάκη και της Νομικής συμβούλου του Υπουργού, κας Νατάσσας Πετρούλια. Από την πλευρά της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. συμμετείχαν ο Πρόεδρος, κ. Χρήστος Δαραμήλας, η Αντιπρόεδρος Α’, κα. Γκόλφω Γεμιστού, η Γενική Γραμματέας, κα Αθανασία Καρούνου και η Νομική Σύμβουλος, κα Χριστίνα Ντάφη.

 

Τα αιτήματα της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας πλήρη φάκελο με τις δράσεις, τις πιστοποιήσεις και το έργο της Ομοσπονδίας τα τελευταία 15 χρόνια, καθώς και στοιχεία των 26 πρωτοβάθμιων σωματείων που την αποτελούν, ώστε να καταστεί σαφής η συνεχής συνεισφορά του φορέα στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να αναδειχθεί η ηγετική του θέση στο χώρο της διεκδίκησης, εκπαίδευσης και ολιστικής υποστήριξης των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη. Οι τρεις άξονες που έθεσε η Ομοσπονδία και συζητήθηκαν με την ηγεσία του Υπουργείου είναι οι εξής:

  1. Η αναγνώριση της Ομοσπονδίας, σύμφωνα με το  άρθρο 60 του Ν. 4931/2022 ως επίσημου συνομιλητή του Υπουργείου για όλα τα ζητήματα που αφορούν στον σχεδιασμό, αξιολόγηση, διεκδίκηση και οργάνωση των υπηρεσιών υγείας που σχετίζονται με τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
  2. Η αναγκαιότητα υλοποίησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Προς τον σκοπό αυτό η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ εκπόνησε ένα πλήρες οργανόγραμμα κατανεμημένο σε πέντε πυλώνες, με προτεινόμενες δράσεις και παρεμβάσεις, το οποίο κατέθεσε επίσημα στην ηγεσία του Υπουργείου.
  3. Η αναγκαιότητα αναγνώρισης του ρόλου της εκπαίδευσης και ενδυνάμωσης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη στην αυτοδιαχείριση της πάθησης, ως βασικού πυλώνα πρόληψης των επιπλοκών.

 

Η θέσεις του Υπουργού

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός ανέφερε ότι είναι θετικός σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν, αλλά έθεσε ως όρο για να  προχωρήσει η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, καθώς και  των επιπλέον προτάσεων σχετικά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη την προηγούμενη συνένωση με άλλη ή άλλες Ομοσπονδίες για τον Διαβήτη.

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. παραδέχθηκε την ύπαρξη και άλλης Ομοσπονδίας η οποία απαριθμεί 11 σωματεία καθώς και την ύπαρξη Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι δεν εντάσσονται σε οποιοδήποτε δευτεροβάθμιο όργανο, ενώ ενημέρωσε τον Υπουργό ότι ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023, η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. έχει απευθυνθεί εγγράφως τόσο στην άλλη Ομοσπονδία όσο και στα αυτόνομα σωματεία, με σκοπό την ένταξη τους σε αυτήν, η οποία αποδεδειγμένα αποτελεί τον μεγαλύτερο φορέα εκπροσώπησης των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη της χώρας, πλην όμως δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα καμία απάντηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός πρότεινε την πραγματοποίηση μιας συνάντησης των νόμιμων εκπροσώπων των δύο Ομοσπονδιών, παρουσία του, ώστε να γίνει προσπάθεια συνένωσης των δύο φορέων.

 

Οι ανησυχίες της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ., μετά από αυτή την εξέλιξη διερωτάται και προβληματίζεται ως προς το τι θα γίνει αν τελικά δεν προκύψει ένας  ενιαίος φορέας και αν τελικά δεν μπορέσει να εφαρμοστεί ποτέ Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη. Διαπιστώνει δε, ότι πρώτη φορά εκφράζεται σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο η πεποίθηση ότι θα μπορούσαν να ληφθούν πρωτοβουλίες και να εφαρμοστούν πολιτικές υγείας, με την προϋπόθεση πως πρέπει να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας πασχόντων.

Στην σχετική της ανακοίνωση η Ομοσπονδία εκφράζει την πεποίθηση ότι σε μια εποχή που η χώρα καλείται να μετασχηματίσει τις πολιτικές υγείας και εν τέλει το ίδιο το σύστημα υγείας, με τη βοήθεια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι μάλλον πιο «λογικό» να απορροφώνται όσες άρτια δομημένες προτάσεις κατατίθενται, πόσο μάλλον όταν τις καταθέτει ένας φορέας τόσο εξειδικευμένος στο Σακχαρώδη Διαβήτη όσο η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. η οποία αποτελείται από 26 πρωτοβάθμια, αυτοτελή Σωματεία-Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, με εγγεγραμμένα μέλη πάσχοντες ή γονείς ανήλικων παιδιών με Σακχαρώδη Διαβήτη που ξεπερνούν τις 120.000.

Περαιτέρω η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η διαμόρφωση της στρατηγικής για τον Σακχαρώδη Διαβήτη στην χώρα, που απασχολεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους, είναι λογικό σε μια δημοκρατική πολιτεία να εκφράζεται από διαφορετικούς φορείς. Η ουσία δε βρίσκεται στο πόσες είναι οι Ομοσπονδίες του Διαβήτη, αλλά στο πόσοι είναι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, πόσα είναι τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν και με ποιες προτάσεις ή/και παρεμβάσεις, αυτά στο τέλος επιλύονται.

 

Οι προθέσεις της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.

Η αίσθηση που επικράτησε στην Ομοσπονδία ήταν ότι η προϋπόθεση που έθεσε ο Υπουργός δεν συνοδεύτηκε από τις απαραίτητες διευκρινίσεις, και εγείρει ερωτηματικά. Η πρόταση για συνένωση προϋποθέτει λεπτούς χειρισμούς, ενώ πρέπει να προέλθει ύστερα από ειλικρινή και ανοιχτό διάλογο από τους ίδιους τους φορείς.

Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. ανακοίνωσε ότι θα διασφαλίσει πως η τελική λύση θα είναι προς όφελος των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη. Δήλωσε δε, ότι παραμένει στη διάθεση του Υπουργείου για οποιαδήποτε συνομιλία με «ανοιχτά» χαρτιά και επί ίσοις όροις και ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται μέσω των εκλεγμένων οργάνων της, με σθένος το έργο και τους στόχους του φορέα της. Τέλος η Ομοσπονδία δηλώνει ότι, εφόσον υπάρξει επίσημη πρόσκληση από το Υπουργείο, θα παρευρεθεί δια εκπροσώπων του Δ.Σ. της και του Νομικού της Συμβούλου στη συνάντηση, προκειμένου να γίνει μια εφ’ όλης της ύλης διερευνητική συζήτηση. Άλλωστε από τις 22/12/2023 έθεσε τους όρους μιας τέτοιας συνένωσης.