ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: Σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια αναλώσιμων για τους διαβητικούς

Σοβαρά προβλήματα στη συνταγογράφηση αναλώσιμων υλικών για τους ασθενείς με Διαβήτη τύπου 1, διαπιστώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) και διαμαρτύρεται για ακατανόητα τιμωρητική συμπεριφορά συγκεκριμένων Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ που από τον περασμένο Νοέμβριο έως και σήμερα, δεν ασχολήθηκαν και δεν στόχευσαν στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες.  Ειδικότερα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει:

 

Αναδρομική εφαρμογή περιορισμού ποσότητας ταινιών μέτρησης γλυκόζης αίματος

Στο ΦΕΚ 89/B/16-1-2023 «Προσθήκη Παραρτήματος Ι στο άρθρο 47 του Ε.Κ.Π.Υ.» περιγράφονται με σαφήνεια τα αναλώσιμα ιατροτεχνολογικά υλικά που δικαιούνται μηνιαίως, οι ασφαλισμένοι που πάσχουν από οποιονδήποτε τύπο Σακχαρώδη Διαβήτη. Συγκεκριμένα οι χρήστες συστημάτων καταγραφής γλυκόζης, κυρίως τα μικρά παιδιά, εκτός από την μηνιαία ποσότητα αισθητήρων, η οποία περιγράφεται στο ΦΕΚ 919/Β/22-2-23, δικαιούνται και 1 κουτί (50τμχ) ταινιών μέτρησης γλυκόζης αίματος.

Διευκρινίζεται ότι πριν το ανωτέρω ΦΕΚ 89/2023, οι χρήστες Libre δεν έπαιρναν καθόλου ταινίες, ενώ οι χρήστες αντλιών με καταγραφή έπαιρναν 4 κουτιά μηνιαίως (50 τμχ έκαστο). Επιπλέον, στο ίδιο ΦΕΚ ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ορίζει ότι αν το σύστημα καταγραφής χρειάζεται βαθμονόμηση για να λειτουργήσει, οι ταινίες της βαθμονόμησης θα πρέπει να δίνονται από την εταιρία που εμπορεύεται το προϊόν.

Αν και το ΦΕΚ 89 φέρει ημερομηνία δημοσίευσης 16-1-2023, η εφαρμογή του ξεκίνησε εννέα (9) μήνες μετά, δηλαδή τον Οκτώβριο 2023, αλλά με αναδρομική ισχύ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς που, νόμιμα και δικαιωματικά, λάμβαναν επί 9 μήνες τέσσερα κουτιά ταινίες ενώ έπρεπε να λαμβάνουν ένα, τώρα δεν θα μπορούν να συνταγογραφήσουν ταινίες για 2 χρόνια!

 

Περιορισμός συνταγογράφησης 90 ημερών

Ένα επιπλέον πρόβλημα που διαπιστώνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ είναι η ταλιπωρία που υφίσταται όποιος ασφαλισμένος, κατά τη χρήση αισθητήρων μιας εταιρίας, αλλάξει εταιρία και επιθυμεί να συνταγογραφήσει αισθητήρες άλλης, το eΔΑΠΥ του το απαγορεύει για 90 ημέρες, ενώ για το ίδιο διάστημα απαγορεύεται ο ασθενής να συνταγογραφήσει ακόμα και ταινίες για μέτρηση γλυκόζης από το δάχτυλο, με αποτέλεσμα οι πάσχοντες να μένουν ακάλυπτοι και να μην μπορούν να ελέγξουν και ρυθμίσουν την πορεία της νόσου τους.

 
Οι προτάσεις της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη ζητά από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

  1. Να γνωστοποιηθούν, εφόσον υπάρχουν, οι πιθανές αποφάσεις του Δ.Σ. σύμφωνα με τις οποίες όρισαν τον περιοριστικό κανόνα των 90 ημερών.
  2. Να υποδείξει ο Οργανισμός πού βρίσκεται το εδάφιο στο ΦΕΚ 89/16-1-2023 που ορίζει την απαγόρευση των 90 ημερών.
  3. Να δοθούν εξηγήσεις προς την Ομοσπονδία, πώς έβγαλαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες το συμπέρασμα ότι, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, αρμόδιος για την κάλυψη των αναγκών επιβίωσης όλων των ασφαλισμένων πολιτών, οι οποίοι πληρώνουν από την τσέπη τους τις ασφαλιστικές εισφορές, θα είχε τιμωρητική απαγόρευση στο ΦΕΚ 89/16-1-2023. για τους ασφαλισμένους του.
  4. Να γνωστοποιηθούν, οι λόγοι για τους οποίους δεν εφαρμόστηκε το ΦΕΚ 89/16-1-2023 από την ημέρα δημοσίευσής του την 16-01-2023 και οι λόγοι για τους οποίους τέθηκε αναδρομική ισχύς του όταν τέθηκε σε παραγωγική την 1 Νοεμβρίου 2023.
  5. Να διορθωθούν τα προβλήματα στη συνταγογράφηση, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου     
  6. Να διενεργηθεί Ε.Δ.Ε., με γνωστοποίηση στον Υπουργό Υγείας και στην Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. τόσο της εισήγησης όσο και του αποτελέσματος, για τους διοικητικούς υπαλλήλους των Διευθύνσεων Στρατηγικού Σχεδιασμού και Πληροφορικής, που εμπλέκονται από την 1 Νοεμβρίου και έπειτα στο χάος που έχει δημιουργηθεί.