Τι είναι η νόσος των ταξιδιωτών και πως αντιμετωπίζεται;

Η διάρροια των ταξιδιωτών αποτελεί το πιο κοινό νόσημα ατόμων που ταξιδεύουν από αναπτυγμένες περιοχές σε αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου. Υπολογίζεται ότι 40-60% των ταξιδιωτών αυτών των περιοχών παρουσιάζουν διάρροια.

Ως διάρροια των ταξιδιωτών αναφέρεται κλασικά η εμφάνιση μη σχηματισμένων κενώσεων στη διάρκεια ενός ταξιδιού με ή χωρίς συνοδά συμπτώματα, όπως η ναυτία, οι έμετοι, ο πυρετός ή τα αιματηρά κόπρανα.

H διάρροια των ταξιδιωτών οφείλεται συνήθως σε βακτηριδιακές λοιμώξεις και ειδικότερα στο εντεροτοξινογόνο κολοβακτηρίδιο στο 30-70% και ακολουθούν οι σιγκέλλα και σαλμονέλλα (0-10%). Οι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν διάρροια των ταξιδιωτών είναι πιο συχνά οι ροταιοί (0-10%), ενώ η πιο συνηθισμένη παρασιτική λοίμωξη οφείλεται στη λάμβλια (0-3%).

Τα περισσότερα επεισόδια διάρροιας συμβαίνουν μεταξύ 4ης και 14ης ημέρας από την άφιξη. Η νόσος είναι γενικά αυτοπεριοριζόμενη με συμπτώματα που συνήθως διαρκούν από 1 ως 5 ημέρες. Ωστόσο, 8-15% των ασθενών έχουν συμπτώματα για περισσότερο από μια εβδομάδα και περίπου το 2% για περισσότερο από ένα μήνα.

Η αντιμετώπιση είναι:

  • να αναπληρώσουμε τα υγρά που χάνουμε πίνοντας σταδιακά νερό
  • αντιδιαρροΐκά σκευάσματα
  • αποφυγή φρούτων και γαλακτοκομικών προϊόντων
  • ειδική θεραπεία (χρειάζεται σπανιότερα)

Συνήθως περνά σε 2-3 ημέρες. Το εμφιαλωμένο νερό είναι ένα καλό προληπτικό μέτρο σε όσους έχουν παρουσιάσει διάρροια σε προηγούμενα ταξίδια.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι ταξιδιώτες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο. Γενικά, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

  • Το πάγωμα των τροφίμων και τα παγάκια που χρησιμοποιούνται στα ποτά δεν σκοτώνουν τα μικρόβια που προκαλούν τη νόσο. Τα παγάκια είναι ασφαλή μόνο αν έχουν γίνει από βρασμένο ή φιλτραρισμένο νερό.
  • Η αλκοόλη δεν αποστειρώνει το νερό ή τον πάγο. Τα εμφιαλωμένα νερά είναι γενικώς ασφαλή.
  • Νωπά φρούτα, σαλάτες, λαχανικά, όπως το μαρούλι, και κοτοσαλάτες είναι παραδείγματα τροφίμων που θα πρέπει να αποφεύγονται. Το ζεστό τσάϊ είναι ασφαλές όπως και ο ζεστός καφές. Εάν ο ταξιδιώτης δεν μπορεί να βρει εμφιαλωμένο νερό, θα πρέπει να βράσει για 3 λεπτά το νερό της βρύσης και στη συνέχεια να το αφήσει να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου (όχι χρήση πάγου).
  • Τα φαγητά θα πρέπει να μαγειρεύονται πολύ καλά και να σερβίρονται ζεστά.


 

Η κυριότερη θεραπεία είναι η ενυδάτωση. Ωστόσο μια καλή πρόταση είναι και το Catridal που έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της διάρροιας και είναι κατάλληλη θεραπεία για παιδιά και ενήλικες.

  • Μειώνει τον κίνδυνο της αφυδάτωσης
  • Βοηθά στην επαναφορά της υδροαλκαλικής ισορροπίας χάρις στην κατάλληλη αναλογία των ηλεκτρολυτών.

ΠΗΓΗ: Adelco