ΙΣΑ: Αναγκαία η λήψη μέτρων κατά της βίας ενάντια στους γιατρούς του ΕΣΥ

Tags

Η λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την ασφάλεια των ιατρών του ΕΣΥ, κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους, συζητήθηκαν την Τρίτη 14 Μαρτίου 2023 σε συνάντηση του Προεδρείου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τους συναρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας κ.κ. Τσιάρα και Πλεύρη. Ειδικότερα, ο ΙΣΑ ζήτησε:

  • Οι γιατροί που δέχονται ανυπόστατες επιθέσεις να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία
  • Να υπάρχει κάλυψη νομικών εξόδων στους γιατρούς που κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δέχονται επιθέσεις και
  • Να υπάρχει υψηλότερος βαθμός ασφαλείας ειδικά σε κάποια νοσοκομεία που το πρόβλημα είναι πιο έντονο.

Θετική υπήρξε η ανταπόκριση των δύο συναρμόδιων Υπουργών, ενώ ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξετάσουν τα θέματα που αφορούν στη διαφοροποίηση του χαρακτηρισμού των αδικημάτων. Στα θέματα, όμως, που αφορούν απευθείας στο Υπουργείο Υγείας ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι:

  • θα προβεί άμεσα στις αντίστοιχες ρυθμίσεις ώστε οι γιατροί να έχουν νομική κάλυψη χωρίς να χρεώνονται για σειρά αδικημάτων που γίνονται εις βάρος τους εντός του νοσοκομείου και
  • θα υπάρξει υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας εκεί που παρατηρούνται έντονα περιστατικά.

Πρόθεση του Υπουργείου Υγείας είναι να διασφαλίσει, μετά και τις προτάσεις του ΙΣΑ, τον γιατρό από κακόβουλες και αβάσιμες μηνύσεις. Είναι δε γεγονός ότι, με ρύθμιση που ψήφισε κατά τη διάρκεια του Covid-19, ήδη προστατεύει τους γιατρούς από ανυπόστατες μηνύσεις που δέχονται κατά την άσκηση καθηκόντων τους.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γ. Πατούλης δήλωσε: «Οι γιατροί που ασκούν με αυταπάρνηση, τα καθήκοντά τους και στηρίζουν τον ασθενή και το σύστημα υγείας, θα πρέπει να αισθάνονται ασφάλεια στο χώρο της εργασίας τους. Χαιρόμαστε γιατί βρήκαμε ευήκοα ώτα στους δύο συναρμόδιους Υπουργούς κ.κ. Πλεύρη και Τσιάρα, οι οποίοι έκαναν αποδεκτά τα αιτήματα του ΙΣΑ και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υλοποιηθούν, για να αποτελέσουν δύναμη προστασίας στην άσκηση του ιερού καθήκοντος των γιατρών στα νοσοκομεία".

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε:
«Συναντήθηκα σήμερα, με το προεδρείο του ΙΣΑ και λάβαμε τα αιτήματα που έχουν να κάνουν με την καλύτερη προάσπιση των γιατρών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, θα έχουμε ένα πλαίσιο ώστε οι γιατροί μας αλλά και συνολικά όσοι εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντα τους με απρόσκοπτο τρόπο προς όφελος των ασθενών».