ΜΗ ΓΙΝΕΙΣ ΗΡΩΑΣ… Πάρε μια ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ!

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πιο συχνά εμφανιζόμενος τύπος νεοπλασίας στην Ελλάδα (13.9% των νεοπλασιών) με 8.960 καταγεγραμμένες περιπτώσεις για το 2020 (Bray et al., 2018), οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν κατά 23.3% το 2040 με 11.045 θανάτους (Cancer, 2019). Η Ελλάδα έχει την όγδοη υψηλότερη θνησιμότητα καρκίνου του πνεύμονα στην Ευρώπη (7.170 θάνατοι το 2.017) (Eurostat, 2020). 

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη σε αριθμό αιτία θανάτου από καρκίνο στη χώρα μας και οι 8 στις 10 περιπτώσεις οφείλονται στο κάπνισμα, ενώ μόνον το 19% ανιχνεύεται έγκαιρα. Η έγκαιρη διάγνωση, αυξάνει έως και 20 φορές το ποσοστό επιβίωσης του ασθενούς. Σύμφωνα με μελέτες το στάδιο διάγνωσής του καρκίνου του πνεύμονα επηρεάζει σημαντικά την πρόγνωση του ασθενούς, με ποσοστό πενταετούς επιβίωσης να προσδιορίζεται στο 60% περίπου για πρώιμη εντοπισμένη νόσο και κάτω από το 10% για μεταστατική νόσο τελικού σταδίου (Cancer Research UK, 2013). 

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα παίζει ζωτικό ρόλο για τη διάγνωσή του σε ασθενείς πρώιμου σταδίου. Η διαδικασία αυτή, είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς τα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα δεν εμφανίζονται συχνά παρά μόνο αφού οι ασθενείς παρουσιάσουν νόσο τελικού σταδίου, το οποίο σημαίνει ότι μεγάλο ποσοστό διαγνώσεων γίνεται στα τελευταία στάδια με αποτέλεσμα οι επιλογές θεραπείας και τα ποσοστά αποτελεσματικότητας να μειώνονται σημαντικά


«Η Ελλάδα παρουσίαζε τον όγδοο υψηλότερο επιπολασμό (ενηλίκων) καπνιστών παγκοσμίως και το δεύτερο στην Ευρώπη»


Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν σχετικές εξετάσεις που μπορούν να εντοπίσουν τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο και με την κατάλληλη θεραπεία να αυξήσουν σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης και με τους διαθέσιμους τρόπους διακοπής καπνίσματος. 

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, συνεχίζοντας την παράδοση στις προσπάθειες της να αφυπνίσει και να ενημερώσει την κοινωνία σχετικά με τα προβλήματα που άπτονται της υγείας των πνευμόνων, και με την στήριξη της Johnson and Johnson, δημιούργησε την «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ».

Πρόκειται για μία κοινωνική πρωτοβουλία για την πρόληψη και την προστασία της υγείας των πνευμόνων και της ζωής των συνανθρώπων μας. Αφορά πρωτίστως στην ενημέρωση των πολιτών, στην προτροπή να προστατεύσουν την υγεία τους μέσα από την πρόληψη αλλά και στα οφέλη της έγκαιρης διάγνωσης και της διακοπής καπνίσματος και πως αυτή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το προσδόκιμο ζωής. 

Αποτελεί ουσιαστικά μία εκστρατεία ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης που σκοπό έχει τη μείωση των καπνιστών στην Ελλάδα, καθώς και την καθιέρωση μίας διαδικασίας ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα σε αρχικό στάδιο.

  • Το όραμά τους είναι: υγιείς άνθρωποι απαλλαγμένοι από την απειλή του Καρκίνου του Πνεύμονα!
  • Ο στόχος τους είναι: η ενημέρωση και κινητοποίηση όλων των ανθρώπων και κυρίως όσων ανήκουν στις ομάδες κινδύνου, η παρότρυνση & υποστήριξη για τη διακοπή καπνίσματος από τους Επαγγελματίες Υγείας, η καθοδήγηση και υποστήριξη από τους Πνευμονολόγους για τα κατάλληλα βήματα έγκαιρης διάγνωσης σε αρχικό στάδιο και αντιμετώπισης πιθανών ευρημάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μας αφορά όλους! 

Με αφορμή λοιπόν όλα τα παραπάνω η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ζητά από τους πολίτες, γυναίκες και άνδρες, μη καπνιστές, πρώην καπνιστές και καπνιστές να κάνουν δύο απλά πράγματα. 

  • Να αποταθούν στο γιατρό τους και να κάνουν την εξέταση για την υγεία του πνεύμονα εάν ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου - Μπορείς εύκολα να δεις αν σε αφορά απαντώντας σ’ ένα απλό και σύντομο ερωτηματολόγιο. Η εξέταση αφορά μια αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης. (Προς το παρόν δεν αποζημιώνεται από τους ασφαλιστικούς φορείς ως προληπτική εξέταση για τον καρκίνο του πνεύμονα. Η δαπάνη αφορά εξολοκλήρου τον ασφαλισμένο).
  • Για όσους καπνίζουν να κόψουν το κάπνισμα. Κάθε λογής κάπνισμα με την βοήθεια της συμβουλευτικής από τον Επαγγελματία Υγείας (Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος ή τον Φαρμακοποιό σου) σε συνδυασμό με την φαρμακοθεραπεία.

Σημειώνουμε ότι τα αποτελεσματικά φάρμακα της διακοπής καπνίσματος είναι: Θεραπεία υποκατάστασης με νικοτίνη, Φαρμακευτική αγωγή χωρίς υποκατάσταση της νικοτίνης

 

Το όφελος της έγκαιρης διάγνωσης

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα αποφέρει σημαντικά κλινικά αποτελέσματα για τον ασθενή καθώς και οικονομικά οφέλη για το σύστημα υγείας.

Όπως αναφέρθηκε ο καρκίνος του πνεύμονα συνήθως προϋπάρχει πριν δώσει συμπτώματα και όταν αυτά παρουσιάζονται, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό σημαίνει ότι ο καρκίνος έχει επεκταθεί και δεν είναι πλήρως θεραπεύσιμος. 

Κάνοντας όμως την εξέταση για την υγεία του πνεύμονα στα πλαίσια του προσυμπτωματικού ελέγχου, δηλαδή μια αξονική τομογραφία θώρακα χαμηλής δόσης, μπορεί να εντοπιστούν ένα ή περισσότερα ευρήματα στους πνεύμονες που η πλειοψηφία όσων ανευρίσκονται είναι καλοήθειες, δηλαδή δεν είναι καρκίνος. Αυτή είναι η μεγάλη αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου: να ανιχνεύονται νωρίς εκείνα τα οζίδια τα οποία είναι σε πολύ αρχικό στάδιο του καρκίνου πνεύμονα και άρα είναι ιάσιμα, δηλαδή μπορούν να αφαιρεθούν έγκαιρα με χειρουργική επέμβαση. Η εφαρμογή ενός τέτοιου προσυμπτωματικού ελέγχου στην χώρα μας απαιτεί τη σωστή στόχευση του πληθυσμού που θα συμπεριληφθεί και μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα. 


«Το ποσοστό επιβίωσης στον καρκίνο του πνεύμονα, όταν εντοπιστεί νωρίς, είναι έως και 20 φορές μεγαλύτερο»


Το όφελος από τη διακοπή του καπνίσματος

Δεν είναι ποτέ αργά για να σταματήσουμε το κάπνισμα! Όσο πιο γρήγορα το διακόψουμε, τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητές να νοσήσουμε από καρκίνο και άλλες ασθένειες. Η διακοπή καπνίσματος προσφέρει άμεσα και μακροπρόθεσμα οφέλη στην υγεία μας.

Για το σκοπό της προώθησης αυτής της τόσο σημαντικής κοινωνικής πρωτοβουλίας δημιουργήθηκε και ένα τηλεοπτικό σποτ, μέσα από το οποίο, καλούνται όλοι οι πολίτες να πάρουν «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ» και να «Μη γίνουν Ήρωες», γιατί η διακοπή του καπνίσματος, η πρόληψη, η πρόωρη διάγνωση σώζουν ζωές. Δεν θέλουμε ήρωες αλλά ζωντανούς, υγιείς συμπολίτες μας να χαίρονται τη ζωή τους μαζί με τις οικογένειες και τους φίλους τους. Εκτός από το τηλεοπτικό σποτ δημιουργήθηκε και η αντίστοιχη ενημερωτική ιστοσελίδα «ΑΝΑΣΑ ΖΩΗΣ».

Ευχόμαστε αυτή η εξαιρετική κοινωνική πρωτοβουλία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας να λάβει τη στήριξη της πολιτείας και να έχει διάρκεια, λαμβάνοντας μία μονιμότερη θεσμική μορφή την οποία θα έλθουν να ενισχύσουν και άλλοι κοινωνικοί φορείς!

 

 

 

 

 

https://www.helenvita.com/anti-wrinkle

 

 

 

 

 

 

 

 

https://octenisept.gr/proionta/octenisan-wash-lotion/