Πιο κοντά στην κανονικότητα το φετινό Πάσχα!

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN: «Για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια θα κάνουμε Πάσχα τόσο κοντά στην κανονικότητα. Τον Μάιο θα εξεταστεί περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων. Από τώρα προετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση της πανδημίας».

Η αισιοδοξία αυτή του Υπουργού Υγείας στηρίζεται στο γεγονός ότι στην παρούσα φάση η πανδημία έχει μπει σε μία διαφορετική φάση. Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δημιουργείται η πεποίθηση ότι την αφήνουμε πίσω. Παρά το γεγονός ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» και ιδιαίτερα η «Όμικρον 2» έχει μεγάλη μεταδοτικότητα και ο αριθμός των κρουσμάτων είναι και παραμένει υψηλός, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν υπάρχει η ίδια πίεση που προκαλούσαν οι προηγούμενες μεταλλάξεις, κυρίως όσον αφορά τις βαριές νοσηλείες. Στις απλές κλίνες υπάρχει πίεση, καθώς πλέον τα νοσοκομεία εξυπηρετούν και όλα τα non Covid περιστατικά.

 

Ποια είναι τα επόμενα βήματα του Υπουργείου Υγείας

Όπως εξήγησε ο κ. Πλεύρης, τα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται είναι τα εξής:

  • Περαιτέρω αποκλιμάκωση των μέτρων στις αρχές Μαΐου, διότι παρά τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, η μορφή της πανδημίας είναι πλέον διαφορετική.
  • Επαναξιολόγηση της αποκλιμάκωσης που θα γίνει το καλοκαίρι όταν θα μπαίνουμε στην φθινοπωρινή περίοδο, διότι οι επιστήμονες από τον ΕΜΑ και από το ECDC είναι πάρα πολύ επιφυλακτικοί καθόσον όσο θα πλησιάζουμε προς τη χειμερινή περίοδο υπάρχει περίπτωση αύξησης της πίεσης των εθνικών συστημάτων υγείας ακόμα και αν δεν υπάρξει νέα μετάλλαξη του ιού ως προς το ότι το φθινόπωρο.
  • Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε πόρους.
  • Αξιοποίηση του ακριβούς οδικού χάρτη για τα εμβόλια, ο οποίος, σύμφωνα με τον ΕΜΑ και το ECDC, θα είναι έτοιμος εντός του μηνός Απριλίου. Ο χάρτης αυτός θα αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για τον περαιτέρω σχεδιασμό της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Θα βοηθήσει, δηλαδή, στη λήψη αποφάσεων για το εάν θα χορηγηθεί περαιτέρω ενισχυτική δόση ή αν θα έχουμε ένα εμβόλιο, όπως αυτό της γρίπης με ετήσια κάλυψη. Όπως υπογράμμισε ο κ. Πλεύρης, ήδη υπάρχει ισχυρή σύσταση για 2η ενισχυτική δόση στις ηλικίες άνω των 60. Εντός του Απριλίου, θα έχουμε τις επίσημες ανακοινώσεις που θα αφορούν και τον γενικό πληθυσμό.
  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ισχύει κανονικά, αλλά η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους και σε άλλους χώρους θα επανεξεταστεί από το Μάιο.