Δραματικές οι ελλείψεις αίματος κατά τη θερινή περίοδο

«Ελλείψεις αίματος σε όλη τη Χώρα»: Μια φράση που οι περισσότεροι προσπερνούν με περίσσεια αδιαφορία. Μία φράση που ταυτόχρονα προκαλεί άγχος και αγωνία για το σύνολο των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών. Και τα καλοκαίρια διαδέχονται το ένα το άλλο και ο κόσμος ξεχύνεται ανέμελος στις παραλίες και στους τουριστικούς προορισμούς, κάτι που μία μερίδα χρονίων ασθενών δεν μπορούν να απολαύσουν, γιατί αν δεν έχουν αίμα να μεταγγιστούν, δεν μπορούν να ταξιδέψουν, να ζήσουν, να ονειρευτούν.

Στην Ελλάδα της αλληλεγγύης, της προσφοράς και του εθελοντισμού, για άλλη μία φορά οι δραματικές ελλείψεις αίματος οδηγούν τους πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία (Θαλασαιμία) και Δρεπανοκυτταρική Νόσο να απευθύνουν έκκληση προς τον κόσμο να αιμοδοτήσει πριν φύγει για τις θερινές του διακοπές.

Όπως υπογραμμίζει η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.ΘΑ.) η συστηματική έλλειψη αίματος στη χώρα, ιδιαίτερα κατά την θερινή περίοδο, προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε όλους τους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς και θέτει την υγεία τους σε κίνδυνο.

Αναφερόμενη στους πάσχοντες από Θαλασσαιμία και Δρεπανοκυτταρική νόσο η Ε.Ο.ΘΑ. επισημαίνει ότι για αυτούς τους χρόνιους ασθενείς οι μεταγγίσεις αίματος είναι η μοναδική θεραπεία. Σε περίπτωση ελλείψεων είτε η μετάγγιση του πάσχοντα θα πρέπει να αναβληθεί είτε να γίνει μεν, αλλά με μειωμένη ποσότητα από αυτή που χρειάζεται ο ασθενής. Και στις δύο περιπτώσεις οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα σοβαρές για την υγεία τους.

 

Πριν λοιπόν γεμίσουμε τις παραλίες και τα τουριστικά θέρετρα:
  • Aς φροντίσουμε να γεμίσουμε τα ψυγεία των Νοσοκομείων με αίμα.
  • Ας σκεφτούμε ότι σε μία έκτακτη ανάγκη μπορεί να βρεθούμε και εμείς στην τραγική θέση αυτών των ανθρώπων που θα χρειαστούμε επιτακτικά αίμα αλλά δεν θα υπάρχει για εμάς.
  • Ας μην περιμένουμε μία μαζική τραγωδία, όπως οι πυρκαγιές, για να δείξουμε τον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη μας. Κάθε ανθρώπινη ζωή που χάνεται ή κινδυνεύει είναι μία ατομική τραγωδία την οποία μπορούμε να προλάβουμε.

Είναι στο χέρι μας!

 

 

 

 

 

ADMAN