Ελληνική Εταιρεία Μελέτης & Αντιμετώπισης AIDS: Ο Ζακ δεν ήταν επικίνδυνος, ήταν διαφορετικός!

Tags

Την ανάγκη προστασίας των ευάλωτων ομάδων και της τιμωρίας κάθε μορφής βίας εις βάρος τους τονίζει η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης AIDS με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης για την θανάσιμη επίθεση κατά του Ζακ Κωστόπουλου.

Με σχετική ανακοίνωση καταδικάζει όλες τις εκδηλώσεις ομοφοβίας, ναρκοφοβίας, στίγματος και διακρίσεων, ιδιαίτερα όταν αυτές εκδηλώνονται με ακραίες μορφές βίας που οδηγούν στην απώλεια ζωής ενός ανθρώπου. Μάλιστα αναφέρει ότι η προσπάθεια να δικαιολογηθεί η θανάσιμη επίθεση κατά του Ζακ Κωστόπουλου, στο πλαίσιο «αυτοάμυνας» έναντι ενός επικίνδυνου ατόμου υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών που προσπάθησε να κλέψει και να καταστρέψει ξένη περιουσία, αντανακλά την βαθύτερη παθογένεια της κοινωνίας μας.

Η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης AIDS υπογραμμίζει ότι ο Ζακ χαρακτηρίστηκε ως «επικίνδυνος» όχι γιατί ήταν αλλά γιατί ήταν διαφορετικός, χαρακτηριστική αντίληψη έναντι ευάλωτων και ανυπεράσπιστων ομάδων, όπως οι ομοφυλόφιλοι, οι αλλοδαποί και οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, ιδιαίτερα σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου. Περαιτέρω στην τονίζει ότι η κοινωνία αλλά οπωσδήποτε και η πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους ευάλωτους πληθυσμούς και όχι να δικαιολογεί ή να αφήνει ατιμώρητες συμπεριφορές τιμωρίας και βίας

Τέλος η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης AIDS επαναλαμβάνει για ακόμα μια φορά ότι λέει όχι στις διακρίσεις οι οποίες στηρίζονται σε ταμπέλες, ρόλους και εμφανίσεις, όχι στο στίγμα. Οι ταμπέλες «ο καλός» και «ο κακός», θα πρέπει να αναλύονται στο βάθος τους και αντίστοιχα να αποδίδονται με νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες, ευθύνες, ποινές και δικαιοσύνη.