Χαιρόμαστε το Πάσχα, χωρίς να χάσουμε τη διατροφική μας ισορροπία!

Οι Πασχαλινές ημέρες αποτελούν μια διατροφική πρόκληση για όλους όσους θέλουν να προσέξουν τις επιλογές των γευμάτων τους, καθώς τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και της Κυριακής του Πάσχα, αλλά και τα υπόλοιπα πασχαλινά εδέσματα «βγάζουν» τους περισσότερους από τις διατροφικές τους συνήθειες.

Επίσης πρόκληση αποτελεί και η περίοδος της νηστείας, που προηγείται των ημερών του Πάσχα, κατά την οποία θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να μην χάσουμε τη διατροφική ισορροπία μας.

Ακολουθώντας κάποιες απλές συμβουλές μπορούμε να καταστήσουμε το κάθε γεύμα μας ουσιαστικό, απολαυστικό και ταυτόχρονα ασφαλές για τον οργανισμό μας.

 

Γενικές Οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθούμε

 

Δεν παραλείπουμε γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό αίσθημα πείνας και στην κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων φαγητού. Καλό είναι να παίρνουμε κανονικά πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό και θρεπτικά ενδιάμεσα σνακ. Τις ημέρες με τα μεγάλα τραπέζια όπως π.χ. το Πάσχα, θα πρέπει να τραφούμε κανονικά έως εκείνη τη στιγμή, αποφεύγοντας να κάτσουμε στο τραπέζι νηστικοί.

 

Ενυδατωνόμαστε επαρκώς

Δεν ξεχνάμε να καταναλώνουμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσπαθούμε να πίνουμε 8-10 ποτήρια καθημερινά και αποφεύγουμε την κατάχρηση του αλκοόλ.

 

Δεν παραλείπουμε τη σωματική άσκηση

Καλό είναι να εκμεταλλευτούμε τις αργίες και τον επιπλέον ελεύθερο χρόνο των ημερών για να ασκηθούμε. Ιδιαίτερα επωφελής π.χ. είναι ένας περίπατος μετά το Πασχαλινό γεύμα.

 

Κατά την περίοδο της νηστείας
  • Κατά τις ημέρες της νηστείας θα πρέπει να κάνουμε θρεπτικούς συνδυασμούς με τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Τη Μ. Εβδομάδα λόγω νηστείας οι περισσότεροι αποφεύγουμε τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, εκτός των θαλασσινών. Αφαιρώντας τα τρόφιμα αυτά, εξαιρούνται βασικές πηγές πρωτεΐνης από τη διατροφή, ωστόσο, με τους σωστούς συνδυασμούς μπορούμε να καλύψουμε επαρκώς τις ανάγκες μας σε όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά. Προτιμούμε τα όσπρια, που είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, σε συνδυασμό με  πηγές δημητριακών, π.χ. ψωμί, για πρόσληψη όλων των απαραίτητων αμινοξέων. Μπορούμε να καταναλώσουμε τα όσπρια είτε ως σούπα είτε σε σαλάτα, σε μορφή κεφτέ ή μπιφτεκιού κ.α. Καλή επιλογή αποτελούν τα προϊόντα σόγιας, όπως το τόφου, που είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη. Είναι σημαντικό να εμπλουτίσουμε τα γεύματά μας με διατροφική μαγιά που επίσης είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη και Β12. Τέλος, επιλέγουμε λαχανικά και φρούτα με φλούδα και σπόρια, και προϊόντα ολικής άλεσης για μεγαλύτερη κατανάλωση φυτικών ινών.
  • Συνίσταται η επιλογή υγιεινών τρόπων μαγειρέματος και η αποφυγή του τηγανίσματος των θαλασσινών ή των λαχανικών. Για το λόγο αυτό προτιμούμε να τα καταναλώνουμε ψητά ή μαγειρευτά με λίγο ελαιόλαδο. Μία καλή εναλλακτική στο τηγάνισμα είναι τα αντικολλητικά σκεύη που δίνουν παρόμοιο αποτέλεσμα χωρίς την υπερβολική χρήση λιπαρών. Μία άλλη επιλογή είναι το airfryer που μέσω της ομοιόμορφης κατανομής αέρα στη συσκευή, δίνει τραγανό αποτέλεσμα «σαν τηγανητό» χωρίς ίχνος λαδιού.
  • Σε περίπτωση αποχής από το λάδι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξύδι, λεμόνι, μπαχαρικά και φρέσκα μυρωδικά για να δώσουμε γεύση στο φαγητό.

 

Πασχαλινά εδέσματα

Όσο νόστιμα και αν είναι τα πασχαλινά θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ. Το τσουρέκι και κουλουράκια δεν απαγορεύονται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Για παράδειγμα μπορούμε να φάμε 1 φέτα τσουρέκι με 1 αυγό βραστό ή 2 κουλουράκια με 1 smoothie φρούτων για πρωινό ή σνακ. Είναι σημαντικό να προγραμματίσουμε την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων μέσα στην ημέρα αντί να προσπαθήσουμε να τα στερηθούμε, κάτι που συνήθως αποτυγχάνει και οδηγεί στην κατανάλωση τροφής επιπλέον των κανονικών γευμάτων.

 

Εορταστικά τραπέζια

Στα γιορτινά τραπέζια του Μ. Σαββάτου το βράδυ και της Κυριακής του Πάσχα, που είναι τα δύο κύρια γιορτινά γεύματα, δεν θα πρέπει να στερηθούμε τίποτα, αλλά να κάνουμε έξυπνους συνδυασμούς. Για παράδειγμα, στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης μπορούμε να καταναλώσουμε ένα πιάτο μαγειρίτσα, ένα κόκκινο αυγό, σαλάτα και 1 φέτα ψωμί. Στο τραπέζι της Λαμπρής, ας συνδυάσουμε λίγη ποσότητα από τα ορεκτικά της ημέρας, όπως 1 κομμάτι πίτα, 2 κουταλιές της σούπας τζατζίκι, λίγες πατάτες φούρνου και οπωσδήποτε σαλάτα, με μια συνετή ποσότητα από αρνί ή κατσίκι. Η κατανάλωση ψωμιού, τηγανητών τροφίμων και πυκνών θερμιδικά πιάτων θα πρέπει με φειδώ. Για γλυκό θα πρέπει να προτιμήσουμε 1 με 2 μπάλες παγωτό.

Συμπερασματικά θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι γιορτές και τα γιορτινά τραπέζια είναι μια ευκαιρία να βρεθούμε με αγαπημένα πρόσωπα και να απολαύσουμε όμορφες στιγμές μαζί τους. Δεν θα πρέπει να χάσουμε τις στιγμές αυτές σκεπτόμενοι το φαγητό. Ας προσπαθήσουμε να καταναλώνουμε τα γεύματα με ενσυνειδητότητα, χωρίς υπερβολές αλλά ούτε και στερήσεις. Το φαγητό δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στο να ευχαριστηθούμε τις γιορτές, αλλά τον συνδετικό κρίκο που θα μας φέρει όλους πιο κοντά.

Authors

Μελίνα Τσαγκατάκη Τσιρίγγα

Η Μελίνα Τσαγκατάκη Τσιρίγγα, MSc είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

  • Επιστημονική συνεργάτης στην Βιοκλινική Αθηνών
  • Επιστημονική συνεργάτης Bioiatriki+ Nutrition, Αθήνα, Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ