Η Ιουλία Τσέτη παρουσιάζει την επόμενη ημέρα του ΣΕΒ

Το όραμα της για την επόμενη ημέρα του ΣΕΒ παρουσίασε στα ΜΜΕ η κα Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρος & CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ). Σε ειδική εκδήλωση, στον κήπο του Ιδρύματος «Κλέων Τσέτης», το βράδυ της Δευτέρας 10 Ιουνίου 2024 η κα Τσέτη ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά της για την Προεδρία του ΣΕΒ δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως δεν έχει αντιπάλους, παρά μόνο συμμάχους.

Αναφερόμενη στην υποψηφιότητά της η κα Τσέτη ανέπτυξε τις θέσεις της για την συμμετοχική και συμπεριληπτική ανάπτυξη του ελληνικού επιχειρείν και τόνισε: «η υποψηφιότητά μου είναι υποψηφιότητα ελπίδας για τους επόμενους επιχειρηματίες που θα θελήσουν να ακολουθήσουν το δρόμο των θεσμικά δημοκρατικών και ανοιχτών διαδικασιών προκειμένου να αλλάξουν το μέλλον του τόπου μας. Η απόφασή μου να είμαι υποψήφια Πρόεδρος του Συνδέσμου, για εμένα είναι μία φυσική συνέχεια της μέχρι τώρα πορείας μου και «κεφαλαιοποιείται», «πατάει» στην ωριμότητα και την εμπειρία που έχω αποκτήσει έως σήμερα μέσα από όλους μου τους ρόλους, και μέσα από τα θεσμικά όργανα του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας αλλά και του επιχειρείν. Αναλαμβάνω την ευθύνη και τη δέσμευση για διασύνδεση όλων των επιχειρήσεων, όλης της χώρας».

 

Ανάγκη για συμπεριληπτική πρόοδο

Η Πρόεδρος & CEO του ΟΦΕΤ αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενωτικό πνεύμα που θα διασφαλίζει τη συμμετοχή όλων στην πρόοδο. Ειδικότερα η κα Τσέτη τόνισε: «Σήμερα, μετά και τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών που, είναι αλήθεια, ότι επιβεβαίωσαν αυτό που κατά βάθος όλοι γνωρίζαμε, έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ, ως βιομηχανία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την συμπεριληπτική πρόοδο. Χρειάζεται ο όρος συμπεριληπτικότητα να διέπει την καθημερινότητά μας και να χαρακτηρίζει την λειτουργία μας: να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες όλων των μελών μας από όλους τους κλάδους - και να ασκούμε προς τούτο πολιτική «ανοιχτών θυρών», να ενισχύουμε την μεταξύ τους διασύνδεση, να ενθαρρύνουμε την ανταλλαγή καλών πρακτικών, να βρίσκουμε την «χρυσή τομή» στις λύσεις που καλούμαστε να εφαρμόσουμε με γνώμονα το ηθικό επιχειρείν, το όφελος για όλους, και να προχωράμε. Αυτή είναι η δική μου τοποθέτηση στην συμπεριληπτική ανάπτυξη και την συμμετοχικότητα. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο με γέφυρες. Με γέφυρες και ενωτικό πνεύμα, όποιον κλάδο κι’ εάν εκπροσωπεί ο καθένας μας. Και μόνο ως σύνολο, και μόνο όλοι ΜΑΖΙ μπορούμε να πάμε μπροστά, να δημιουργήσουμε και να επιτύχουμε».

Περαιτέρω η κα Τσέτη αναφέρθηκε σε συναντήσεις της στην περιφέρεια με επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ και επεσήμανε ότι «η περιφέρεια διαθέτει επιχειρήσεις – πραγματικά «διαμάντια» με αναμφισβήτητη αξία, αλλά δυστυχώς δεν έχουν την διασύνδεση εκείνη που χρειάζεται. Αυτό που έχει ωστόσο σημασία, είναι να βρεθούν πόροι χρηματοδότησης προκειμένου να ενισχυθούν ουσιαστικά κυρίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Για το θέμα αυτό η κα Τσέτη σημείωσε αφενός την ανάγκη ο ίδιος ο ΣΕΒ να δημιουργήσει ένα fund που θα χρηματοδοτήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αφετέρου, καθώς η οικονομία έχει μία συνέχεια, οι πιο μικρές επιχειρήσεις να αποκτήσουν γρήγορες ταχύτητες και εξωστρέφεια. Μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο που έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα στον ΣΕΒ από τους κ.κ. Παπαλεξόπουλο και Βερέμη.

Μία ημέρα μετά τις ευρωεκλογές, η κα Τσέτη εξέφρασε τον προβληματισμό της για την τεράστια αποχή που καταγράφηκε σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τονίζοντας ότι «οι πολίτες επιζητούν ξεκάθαρες λύσεις για ζωτικά θέματα της καθημερινότητάς τους όπως η αντιμετώπιση της ακρίβειας, την ώρα που η Ευρώπη καλείται να διαχειριστεί σοβαρά προβλήματα όπως το έλλειμα ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της αποβιομηχανοποίησης».

 

Δημοκρατικές διαδικασίες και ενεργός συμμετοχή: η παρακαταθήκη

Η υποψήφια Πρόεδρος του ΣΕΒ, σχολίασε την εκλογική διαδικασία του Συνδέσμου και επισήμανε: «Στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, η εκλογική διαδικασία είναι ο ορισμός αυτού του πολιτεύματος στην πράξη. Μετά από μία υπεραιωνόβια πρακτική, στις 18 Ιουνίου ο ΣΕΒ θα κάνει εκλογές για πρώτη φορά. Γιατί μόνο με ενεργό συμμετοχή θα ανοίξει ο δρόμος για την νέα εποχή στον ΣΕΒ, με περισσότερη αλληλεπίδραση, διασύνδεση, συμπεριληπτικότητα και συμμετοχικότητα. Αυτή είναι η δική μου παρακαταθήκη». Η κα Τσέτη αναφέρθηκε και στην απόφαση του ΔΣ για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, μόνο με φυσική παρουσία ή εξουσιοδότηση και δήλωσε: «Θεωρώ ότι στην εποχή της τεχνολογίας, ιδιαίτερα όταν ο ΣΕΒ έχει στην «οικογένειά του» τόσες πολλές νεοφυείς και start up επιχειρήσεις που παράγουν έξυπνη τεχνολογία, μία τέτοια απόφαση είναι ασύμβατη ως προς το προφίλ του, με αποτέλεσμα να κατατάσσει τις επιχειρήσεις, σε μέλη δύο ταχυτήτων».

 

Η «επόμενη ημέρα» του ΣΕΒ

Η κα Τσέτη, παρουσίασε τις προτεραιότητες για την «επόμενη ημέρα» του ΣΕΒ και συνόψισε τις βασικές της θέσεις στα ακόλουθα σημεία:

 • Προώθηση της ατζέντας της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον εθνικό διάλογο με στόχο να δυναμώσει η φωνή της βιομηχανίας, της μεταποίησης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην διαμόρφωση των εθνικών οικονομικών και παραγωγικών πολιτικών και με πρόσημο την εξωστρέφεια.
 • Αντιμετώπιση των αντικινήτρων, συγκεκριμένα, το μη μισθολογικό κόστος (ασφαλιστικές εισφορές), διαχείριση του κόστους ενέργειας, επαναφορά ταχύτερων αποσβέσεων για επενδύσεις, σύνδεση της βιομηχανίας με την Ακαδημαϊκή κοινότητα, δημιουργία και καλύτερη πρόσβαση έξυπνων χρηματοδοτικών εργαλείων καθώς και οι προκλήσεις της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επενδυτικών κινήτρων για τη βιομηχανία και την παραγωγή.
 • Ενδυνάμωση της παρουσίας μας στην Ευρώπη. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας ατζέντας βιομηχανίας και παραγωγής για την Ευρώπη, αξιοποιώντας το Γραφείο μας στις Βρυξέλλες. Αυτό είναι μία επιτακτική ανάγκη καθώς δυστυχώς η Ευρώπη χάνει σημαντικό μερίδιο της βιομηχανικής της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητάς της. Στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030, δημιουργούμε χρονοδιάγραμμα με ενδιάμεσους εφικτούς στόχους, όχι μόνο για την πράσινη μετάβαση αλλά και για τις επιδόσεις παραγωγής και παραγωγικότητας στην Ευρώπη μας.
 • Άνοιγμα του Συνδέσμου στα Μέλη του. Η διοίκηση του ΣΕΒ πρέπει να είναι σε συνεχή και αμφίδρομη επικοινωνία με τα Μέλη και πρέπει όλοι να λειτουργήσουμε μέσα από μια κουλτούρα συμμετοχής, συμπερίληψης και ανοιχτής επικοινωνίας.

Η Πρόεδρος & CEO του ΟΦΕΤ συζήτησε με τους δημοσιογράφους θέματα που σχετίζονται με την υποψηφιότητά της για την Προεδρία του ΣΕΒ αλλά και για τις προκλήσεις και τις προοπτικές της φαρμακοβιομηχανίας.

 • Στην ερώτηση για το εάν έχει έτοιμο «ψηφοδέλτιο» κα Τσέτη εξήγησε πως οι εκλογές του ΣΕΒ δεν αφορούν σε «συνδυασμό» και διευκρίνισε: «Δεν υποβάλλεται υποψηφιότητα με «συνδυασμό». Οι εκλογές στον ΣΕΒ αφορούν πρόσωπα που εκφράζουν την πρόθεσή τους να θέσουν υποψηφιότητα για συγκεκριμένη θέση στο ΔΣ. Όποια πρόταση κι’ αν κάνω για στελέχωση, χρειάζεται να ψηφιστεί από ένα Σώμα. Επειδή πιστεύω στην δημοκρατικότητα και σέβομαι τον ρόλο των εκτελεστικών οργάνων, δεν έχω προβεί ούτε καν σε πρόταση για την στελέχωσή τους. Τα αρμόδια όργανα, μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται από το Καταστατικό, θα αναδείξουν τα στελέχη».
 • Στην ερώτηση για το τι πρέπει να αλλάξει στον ΣΕΒ, η απάντηση της κυρίας Τσέτη ήταν «Χρειαζόμαστε επιτάχυνση, διασύνδεση, αλληλεπίδραση, εξωστρέφεια».
 • Σε σχετικές ερωτήσεις αναφορικά με τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, ανέφερε: «οι άνθρωποι του κλάδου προσπαθούν σε αντίξοες συνθήκες, την ώρα που εξακολουθούν να υπάρχουν τα rebate και clawback. Δυστυχώς παρόλη την προσπάθεια από την πλευρά των επιχειρήσεων, καταγράφονται πολλές ελλείψεις αναγκαίων φαρμακευτικών σκευασμάτων συνεπεία των πολύ χαμηλών τιμών, καθώς υπάρχουν φάρμακα τα οποία δεν έχουν τιμολογηθεί από το 2008, αλλά και εξαιτίας των παράλληλων εξαγωγών. Αυτή την στιγμή λείπουν από την αγορά κρίσιμα φάρμακα μεταξύ των οποίων δερματολογικά, αναισθητικά, καρδιολογικά και άλλα». Τέλος, υπογράμμισε ότι «το αποτύπωμα σύνθεσης των πρώτων υλών στο ευρωπαϊκό  περιβάλλον είναι τόσο μεγάλο, που δεν μπορεί να συμβαδίσει με το κόστος των παραγομένων προϊόντων πρώτων υλών.

 

Η εντυπωσιακή πορεία του ΟΦΕΤ

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η κα Τσέτη αναφέρθηκε και στην επιτυχημένη πορεία του Ομίλου τα 14 τελευταία χρόνια, όταν, ως δεύτερη γενιά βιομηχάνων, ανέλαβε με την αδελφή της Ειρήνη, τα ηνία του ΟΦΕΤ. Η Πρόεδρος & CEO του ΟΦΕΤ παρουσίασε τα εντυπωσιακά στοιχεία που καταγράφει ο Όμιλος και δήλωσε χαρακτηριστικά «Και όλα αυτά, μέσα στο πλαίσιο του Ηθικού Επιχειρείν, της βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και της αριστείας που την επιδιώκουμε». Ειδικότερα τα στοιχεία που ανακοίνωσε έχουν ως εξής:

 • Από το 2010 έως σήμερα, οι εργαζόμενοι από 175 ανέρχονται πλέον στους 700
 • Ο ΟΦΕΤ περιλαμβάνει 4 μεγάλες μονάδες παραγωγής, με τα προϊόντα του να εξάγονται σε 72 χώρες με το brand name των εταιρειών του Ομίλου
 • Ο τζίρος για τις UNI-PHARMA και InterMed, από 25 εκατομμύρια το 2010 ανέρχεται σήμερα σε πάνω από 140 εκατομμύρια ευρώ
 • Το 2015, ο ΟΦΕΤ ολοκλήρωσε την μεγαλύτερη επένδυση στην Ευρώπη, ύψους μεγαλύτερου των 86 εκατομμυρίων ευρώ: ένα υπερσύγχρονο βιοκλιματικό εργοστάσιο ρομποτικής τεχνολογίας
 • Την περίοδο της πανδημίας, ο ΟΦΕΤ, προχώρησε στη μεγαλύτερη δωρεά προς το σύστημα υγείας του ελληνικού δημοσίου και το σύστημα υγείας της Κύπρου– 24 εκατομμύρια δόσεις χλωροκίνη για την Ελλάδα και 60.000 δόσεις για την Κύπρο, και πάνω από 14.000 λίτρα αντισηπτικά στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας
 • Ο ΟΦΕΤ είναι κάτοχος περισσοτέρων από 100 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και 48 δημοσιευμένων ερευνητικών εργασιών
 • Δημιουργήθηκε το Ίδρυμα ΑΜΚΕ «Κλέων Τσέτης» για την υποστήριξη των νέων επιστημόνων και της Έρευνας, με στόχο να παραμείνουν οι νέοι άνθρωποι στην πατρίδα, να εργαστούν, να προκόψουν και να είναι υπερήφανοι γι’ αυτή την επιλογή τους.