Το nivolumab της BMS εγκρίθηκε από την ΕΕ ως επικουρική θεραπεία για ασθενείς με μελάνωμα σταδίου IIB ή IIC

Έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε η Bristol Myers Squibb για το nivolumab ως μονοθεραπεία για την επικουρική θεραπεία ενηλίκων και εφήβων ηλικίας 12 ετών και άνω με μελάνωμα σταδίου IIB ή IIC οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε πλήρη χειρουργική εξαίρεση του όγκου, με βάση τα αποτελέσματα της μελέτης CheckMate -76K.

Η συγκεκριμένη έγκριση επεκτείνει την έγκριση που παραχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018 βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης CheckMate -238. Το nivolumab είναι πλέον εγκεκριμένο για χρήση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως μονοθεραπεία για την επικουρική θεραπεία ενηλίκων και εφήβων ηλικίας 12 ετών και άνω με μελάνωμα σταδίου IIB ή IIC, ή μελάνωμα με συμμετοχή των λεμφαδένων ή μεταστατική νόσο, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε πλήρη εξαίρεση του όγκου. Το nivolumab είναι ο μοναδικός αναστολέας του PD-1 ο οποίος, χάρη στις δύο εγκρίσεις, ενδείκνυται ως επικουρική θεραπεία για μελάνωμα σταδίου IIB, IIC, III καθώς και σταδίου IV το οποίο έχει εξαιρεθεί χειρουργικά.

Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ισχύει για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία. H κεντρική Άδεια Κυκλοφορίας δεν περιλαμβάνει έγκριση στη Μεγάλη Βρετανία (Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία).

Ο Peter Mohr, MD, Αρχίατρος και Επικεφαλής στο Κέντρο για τον Καρκίνο του Δέρματος του Τμήματος Δερματολογίας στο νοσοκομείο Elbe-Kliniken στο Μπουξτεχούντε της Γερμανίας ανέφερε σχετικά με την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Οι ασθενείς με μελάνωμα σταδίου IIB ή IIC διατρέχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής μετά τη χειρουργική επέμβαση, με δυνητικά σημαντικές επιπτώσεις για τους ασθενείς. Η συγκεκριμένη έγκριση ενισχύει το όφελος που μπορεί να προσφέρει το nivolumab όταν χρησιμοποιείται μετά τη χειρουργική εξαίρεση, προλαμβάνοντας ενδεχομένως την υποτροπή της νόσου».

 

Η μελέτη Φάσης 3 CheckMate -76K

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίζεται σε αποτελέσματα από τη μελέτη Φάσης 3 CheckMate -76K. Πρόκειται για μία τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή μελέτη που αξιολογεί την επικουρική θεραπεία με nivolumab 480 mg χορηγούμενου κάθε τέσσερις εβδομάδες για διάστημα έως και 12 μηνών έναντι εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς με μελάνωμα σταδίου IIB ή IIC το οποίο έχει εξαιρεθεί πλήρως χειρουργικά.

Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της μελέτης είναι η επιβίωση χωρίς υποτροπή (RFS). Τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία της μελέτης περιλαμβάνουν τη συνολική επιβίωση (OS), την επιβίωση χωρίς απομακρυσμένη μετάσταση (DMFS), την επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου σε επόμενη γραμμή θεραπείας (PFS2) και καταληκτικά σημεία ασφάλειας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέγραψαν ότι με ελάχιστη παρακολούθηση 7,8 μηνών, το nivolumab μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου σε ασθενείς με μελάνωμα σταδίου IIB ή IIC κατά 58% έναντι εικονικού φαρμάκου (αναλογία κινδύνου [HR] 0,42· 95% CI: 0,30-0,59· p<0,0001). Το προφίλ ασφάλειας του nivolumab ήταν αντίστοιχο με το προφίλ που αναφέρθηκε σε προηγούμενες μελέτες.

Η μελέτη CheckMate -76K συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα ανάπτυξης της Bristol Myers Squibb το οποίο διερευνά τη χρήση του nivolumab και συνδυαστικών θεραπειών με βάση το nivolumab σε αρχικά στάδια του καρκίνου.

«Χάρη σε αυτή την έγκριση, είμαστε πλέον σε θέση να προσφέρουμε στους ασθενείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίοι πάσχουν από μελάνωμα σταδίου IIB ή IIC το οποίο έχει εξαιρεθεί χειρουργικά, μία αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή που μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο υποτροπής της νόσου», σχολίασε η Gina Fusaro, Ph.D., αντιπρόεδρος, επικεφαλής του παγκόσμιου προγράμματος στην Bristol Myers Squibb. «Η έγκριση ενισχύει τη μακροχρόνια δέσμευσή μας να προσφέρουμε καινοτόμα φάρμακα στους ασθενείς σε κάθε στάδιο του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένης της πρώιμης νόσου. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ασθενείς, τους ερευνητές και τους θεράποντες ιατρούς που συμμετείχαν σε όλες τις φάσεις της διαδικασίας συμβάλλοντας ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτή η πρόσθετη επιλογή για τους ασθενείς».

 

Τι έδειξε η μελέτη CheckMate -76K για την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της θεραπείας με nivolumab

Τα αποτελέσματα από τη μελέτη CheckMate –76K που αξιολογεί την επικουρική θεραπεία με nivolumab έναντι εικονικού φαρμάκου σε ασθενείς με μελάνωμα σταδίου IIB ή IIC το οποίο έχει εξαιρεθεί πλήρως χειρουργικά, έχουν ως εξής:   

  • Αποτελεσματικότητα: Η επικουρική θεραπεία με nivolumab, με ελάχιστη παρακολούθηση 7,8 μηνών, μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου κατά 58% έναντι εικονικού φαρμάκου (HR 0,42· 95% CI: 0,30-0,59· p<0,0001). Το ποσοστό επιβίωσης χωρίς υποτροπή (RFS) για διάστημα δώδεκα μηνών ήταν 89% (95% CI: 86-92) έναντι 79% (CI: 74-84) για το εικονικό φάρμακο. Το όφελος ως προς την επιβίωση χωρίς υποτροπή (RFS) παρατηρήθηκε σε όλες τις προκαθορισμένες υποομάδες στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένων των υποομάδων με βάση την T-ταξινόμηση (μέγεθος του όγκου και διήθηση των γύρω ιστών) και το στάδιο της νόσου.
  • Ασφάλεια: Στη συγκεντρωτική ομάδα δεδομένων του nivolumab χορηγούμενου ως μονοθεραπεία σε όλους τους τύπους όγκων (n=4.646), με ελάχιστη περίοδο παρακολούθησης που κυμαινόταν από 2,3 έως 28 μήνες, οι πιο συχνές (≥10%) ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κόπωση (44%), μυοσκελετικός πόνος (28%), διάρροια (26%), εξάνθημα (24%), βήχας (22%), ναυτία (22%), κνησμός (19%), μειωμένη όρεξη (17%), αρθραλγία (17%), δυσκοιλιότητα (16%), δύσπνοια (16%), κοιλιακό άλγος (15%), λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (15%), πυρετός (13%), κεφαλαλγία (13%), αναιμία (13%) και έμετος (12%). Η πλειονότητα των ανεπιθύμητων ενεργειών ήταν ήπιας έως μέτριας έντασης (Βαθμού 1 ή 2).