Ο κρίσιμος ρόλος της συνεχούς εκπαίδευσης των ασθενών μέσω προγραμμάτων εγγραμματοσύνης

Tags

Την αξία της συνεχούς εκπαίδευσης των ασθενών μέσω προγραμμάτων εγγραμματοσύνης ανέδειξε το καινοτόμο έργο ενδυναμωσης της Κοινωνίας των Πολιτών «Patient Hub Networking» που υλοποιήθηκε από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας με εταίρους την Humane και το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.

Το έργο περιλάμβανε εκπαιδευτικά σεμινάρια εκπροσώπων ασθενών, διαθεματικές ομάδες εργασίας, workshops, κατάθεση προτάσεων στην Πολιτεία, καθώς και νομική και λογιστική υποστήριξη συλλόγων ασθενών. Ο θετικός αντίκτυπος του έργου, επισφραγίστηκε από την επέκτασή του, αλλά και το χρυσό βραβείο στα πιο πρόσφατα Healthcare Business Awards.

Υπεύθυνη για την υλοποίηση των αξόνων του έργου που σχετίζονταν με τη δικτύωση, τη διαβούλευση, τις υπηρεσίες νομικής και λογιστικής υποστήριξης καθώς και τις παρεμβάσεις πολιτικής ήταν η Ένωση Ασθενών Ελλάδας. Το Δίκτυο ενδυνάμωσης ατόμων με αναπηρία «Humane» συντόνισε και υλοποίησε τις εκπαιδευτικές δράσεις, την επικοινωνία του έργου και την παροχή του συνεργατικού χώρου, ενώ το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας εκπόνησε μελέτη για τη χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των συλλόγων ασθενών.

 

Τα αποτελέσματα του έργου

Το κεντρικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα αποτελέσματα του έργου είναι ότι συνεχής εκπαίδευση των ασθενών, μέσα από προγράμματα εγγραμματοσύνης που θα τους καταστήσουν patient experts, αποτελεί μια από τις βασικές εκφάνσεις μιας ευρύτερης ασθενοκεντρικής κουλτούρας αφού θα τους ενισχύσει ώστε να διεκδικούν τεκμηριωμένα και αποτελεσματικότερα τα δικαιώματά τους σε κάθε διαδικασία χάραξης πολιτικών υγείας,

Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου ο  Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Νίκος Δέδες, αναφέρθηκε στο αποτύπωμα και τη φιλοσοφία της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και τόνισε τη συνεχή στήριξη και εκπαίδευση των μελών της που αποτελεί και τη βασική στόχευση του έργου «Patient Hub Networking». Στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας εστίασε μεταξύ άλλων και στην ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των Συλλόγων Ασθενών, η οποία θα τους καταστίσει περαιτέρω αυτάρκεις.

Η Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ιδρύματος Μποδοσάκη Βεατρίκη Γιαννόγλου, εξήρε το έργο της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και των εταίρων, παραθέτοντας συνοπτικά τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος Active citizens fund. Ειδικότερα ανέφερε ότι το πρόγραμμα μετρά 7 ολοκληρωμένες προσκλήσεις, 128 επιλεγμένα προς υλοποίηση έργα και 209 οργανώσεις που υλοποιούν έργα.

Ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Ένωσης Ασθενών Ελλάδας Κυριάκος Σουλιώτης, υπογράμμισε αρχικά τα μεγάλα βήματα προόδου που έχει κάνει το Κίνημα των Ασθενών, με κυριότερη τη θεσμοθέτηση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας ως συνομιλήτρια της Πολιτείας το 2022. Ωστόσο, σημείωσε ότι παρά τα θετικά βήματα, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος που πρέπει να καλυφθεί, προκειμένου οι ασθενείς να συμμετέχουν ενεργά σε κάθε διαδικασία λήψης αποφάσεων.

 

Έρευνα χαρτογράφησης των συλλόγων ασθενών

Στο πλαίσιο του απολογισμού του έργου ο κ. Σουλιώτης παρουσίασε τα ευρήματα έρευνας χαρτογράφησης των συλλόγων ασθενών που εκπόνησαν το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας το περασμένο έτος. Σύμφωνα με την έρευνα, 43% των Συλλόγων Ασθενών δεν διαθέτει ούτε έναν αμειβόμενο εργαζόμενο και λειτουργούν αποκλειστικά με εθελοντές, ενώ μόλις το 5% λαμβάνει κάποιας μορφής κρατική χρηματοδότηση για τις δράσεις του. Ειδικότερα η έρευνα κατέγραψε:

Τα δυνατά σημεία των συλλόγων ασθενών

Στα δυνατά σημεία των συλλόγων ασθενών συγκαταλέγονται η δραστηριοποίησή τους στο πεδίο, που προκύπτει από την ανάγκη για βελτίωση του συστήματος υγείας, το ανθρώπινο δυναμικό των συλλόγων που συνεχώς επιζητά εκπαιδευτικά προγράμματα και η συνεργασία τους με επιστημονικούς φορείς και ΜΜΕ.

Τα αδύνατα σημεία των συλλόγων ασθενών

Στα αδύνατα σημεία περιλαμβάνονται πρωτίστως η έλλειψη πόρων, η κόπωση των εθελοντών και των εργαζομένων και η μη ανταπόκριση από την Πολιτεία. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανάλογα προγράμματα εγγραμματοσύνης καθίστανται αναγκαία, όπως και η ύπαρξη αντίστοιχων συλλογικών οργάνων ασθενών όπως η Ένωση Ασθενών Ελλάδας που δημιουργούν σε μορφή χιονοστιβάδας, πολλαπλά κοινωνικά οφέλη.

Ο κ. Δημήτρης Κοντοπίδης, ιδρυτής του Patients Hub (powered by Humane) παρουσίασε αναλυτικά τον απολογισμό του έργου με παράλληλη προβολή βίντεο. Ειδικότερα ανέφερε ότι:

  • Κεντρικό άξονα του έργου αποτέλεσε η δικτύωση των συλλόγων ασθενών.
  • Συμμετείχαν συνολικά 76 σύλλογοι και οργανώσεις από το χώρο της Υγείας.
  • Πραγματοποιήθηκαν 43 συναντήσεις με ομάδες εργασίας ανά θεματικό πεδίο και για πάνω από 15 θεραπευτικές κατηγορίες, υπό τον συντονισμό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ασθενών από τα μέλη της Ένωσης. Στόχος των συναντήσεων, αποτέλεσε η καταγραφή και συζήτηση σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τα μέλη της Ένωσης, προκειμένου να προταθούν λύσεις και πολιτικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους.
  • Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 23 καθηγητές από 8 πανεπιστήμια, ενώ διενεργήθηκαν συνολικά 5 workshops, 28 σεμινάρια δικτύωσης και πολιτικών υγείας σε 3 εκπαιδευτικούς κύκλους με πάνω από 120 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα.
  • Καταγράφηκαν συνολικά 36 συμβουλευτικές υπηρεσίες προς συλλόγους, 48 συμμετοχές συλλόγων σε έρευνες και 50 παρεμβάσεις σε οριζόντια ζητήματα δημόσιας υγείας.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, η Πρόεδρος Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω Βακουφτσή τόνισε με τη σειρά της τη σημασία δημιουργίας patient experts στο πλαίσιο κατάθεσης τεκμηριωμένων διεκδικήσεων και συνδιαμόρφωσης πολιτικών υγείας, η οποία θα ενδυναμώσει το κίνημα και τη φωνή των ασθενών. Η κα Βακουφτσή τόνισε ότι «έργα όπως το Patient Hub Networking αποτελούν καταλύτες προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και το γενικότερο εκδημοκρατισμό των ζητημάτων υγείας».

 


Η ταυτότητα του έργου Patient Hub Networking

Το έργο «Patient Hub Networking» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την «Ένωση Ασθενών Ελλάδας» και εταίρους τη «Humane» και το «Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας».

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 15 εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.