Τι προσφέρει στην υγεία μας η διακοπή του καπνίσματος;

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας διαπίστωσε ότι 19% των θανάτων εξαιτίας καρδιοπαθειών σχετίζεται με το κάπνισμα. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους βοήθησε πολλούς ανθρώπους να σταματήσουν. Το κάπνισμα «αφαιρεί» το οξυγόνο από το αίμα, «διεγείρει» την καρδιά και κάνει ορισμένα συστατικά του αίματος πιο εύκολο να δημιουργήσουν θρόμβους. Αυτό οδηγεί σε υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες, εγκεφαλικό επεισόδιο ή / και πρόωρο θάνατο.

Ο καπνός του τσιγάρου παράγει μονοξείδιο του άνθρακα, ένα δηλητηριώδες αέριο που μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο στο σώμα, επιβαρύνοντας την καρδιά και καθιστώντας δυσκολότερη την αναπνοή.

Το παθητικό κάπνισμα – η εισπνοή καπνού από άλλους που καπνίζουν – επίσης επηρεάζει τόσο τους ενήλικες όσο και τα παιδιά, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής και πνευμονικής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή / και πρόωρου θανάτου.

Οι χημικές ουσίες του καπνού μεταφέρονται από τους πνεύμονες σε ζωτικά όργανα, όπως τα μάτια, το στόμα, τη μύτη, το λαιμό, το δέρμα, τον στόμαχο, τον εγκέφαλο, τα δόντια και το νευρικό σύστημα. Ως συνέπεια αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή, καρκίνο, εγκεφαλικό επεισόδιο, οδοντιατρικά προβλήματα και πεπτικά έλκη.

Αν είστε καπνιστής και σχεδιάζετε να σταματήσετε να γνωρίζετε ότι τα οφέλη για την υγεία σας είναι σημαντικά. Ειδικότερα:

 • Μέσα σε περίπου 2 ώρες από την διακοπή δεν υπάρχει πια νικοτίνη στο αίμα. Ωστόσο, μπορεί να περάσουν ως και δύο μέρες, ώστε υποπροϊόντα της νικοτίνης να αφήσουν το σώμα σας.
 • Μέσα σε 8 ώρες το επίπεδο του οξυγόνου στο αίμα αυξάνεται στα φυσιολογικά και ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται. Η αρτηριακή πίεση μειώνεται ελαφρώς, αλλά μπορεί να πάρει από 3-30 ημέρες για να επιστρέψει στο κανονικό επίπεδο.
 • Σε 12-24 ώρες το μονοξείδιο του άνθρακα αποβάλλεται από το σώμα. Η αποτελεσματικότητα των πνευμόνων αρχίζει να βελτιώνεται. Θα έχετε λιγότερη δυσκολία στην αναπνοή κατά την άσκηση και η αντοχή θα βελτιωθεί.
 • Μέσα σε 2 μέρες, θα αρχίσετε να αισθάνεστε πιο άνετα και να μυρίζετε πιο καλά. Η γεύση θα ζωντανέψει και η όσφρηση θα επιστρέψει απόλυτα.
 • Μέσα σε λίγες μέρες, οι συσσωρευμένες εκκρίσεις στους πνεύμονες γίνονται πιο ρευστές και αρχίζουν να αποβάλλονται κατά τη διάρκεια των προσεχών εβδομάδων.
 • Εντός 3 εβδομάδων, οι πνεύμονες λειτουργούν καλύτερα. Η άσκηση είναι πιο εύκολη.
 • Μέσα σε 2 μήνες, η ροή του αίματος στα άκρα θα βελτιωθεί. Θα έχετε περισσότερη ενέργεια και μια αίσθηση υπερηφάνειας και ικανοποίησης.
 • Μετά από 3 μήνες, το ανδρικό σπέρμα επιστρέφει στην φυσιολογική ποσότητα και δραστικότητα.
 • Σταδιακά κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, βελτιώνεται η κυκλοφορία και η ποιότητα των συστατικών του αίματος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα.
 • Μετά από 12 μήνες, ο κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή είναι σχεδόν ο μισός συγκριτικά με όποιον συνεχίζει να καπνίζει.
 • Σε 4-5 χρόνια, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου έχει μειωθεί στο ίδιο με των μη καπνιστών.
 • Μετά από 5-10 χρόνια, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα είναι περίπου μισός από των καπνιστών. Μετά από 10 έως 20 χρόνια γίνεται το ίδιο με των μη καπνιστών.
 • Μετά από 15 χρόνια, ο κίνδυνος του αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή είναι σχεδόν πανομοιότυπος με των μη καπνιστών.

H Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Στις 31 Μαΐου κάθε χρόνο, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (World No Tobacco Day), μια πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που καθιερώθηκε το 1987 για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση του κόσμου για τους κινδύνους του καπνού και τις αποτρέψιμες ασθένειες που δημιουργεί. Η ημέρα αυτή είναι μια καλή αφορμή για ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει ο καπνός και τις δραστηριότητες του ΠΟΥ και των κυβερνήσεων για να αντιμετωπίσουν την επιδημία του καπνού. Επίσης είναι μια ευκαιρία για να διεκδικήσουν οι άνθρωποι το δικαίωμα σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά και να προστατέψουν τις επόμενες γενιές.


 

Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος στα διαγνωστικά κέντρα Affidea

Η διακοπή του καπνίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η νικοτίνη είναι εθιστική και συμπεριλαμβάνεται στις «εξαρτησιογόνες ουσίες», όπως το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από τον γιατρό σας ή από το εξειδικευμένο προσωπικό των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος που λειτουργούν σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές, όπως τα διαγνωστικά κέντρα Affidea Περιστερίου και Κηφισιάς.

Στα Ιατρεία αυτά εξειδικευμένοι ιατροί αναλαμβάνουν να βοηθήσουν άτομα που επιθυμούν να κόψουν το κάπνισμα με εντυπωσιακά ποσοστά επιτυχίας. Απαιτείται η επιθυμία του καπνιστή να το κόψει, αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι αρκετή. Οι άνθρωποι που πήραν συμβουλές και βοήθεια, κατάφεραν πιο συχνά να σταματήσουν.


 

Authors

Κωνσταντίνος Τσοβόλας

Ο Κωνσταντίνος Τσοβόλας PhD, είναι Καρδιολόγος του Ομίλου διαγνωστικών κέντρων Affidea με εξειδίκευση στις κληρονομικές μυοκαρδιοπάθειες στο HEART Hospital του Πανεπιστημίου UCL στη Μ. Βρετανία